Ευλογιά των πιθήκων (monkeypox)

11/08/2022 08:00:00 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Τους τελευταίους μήνες, και ειδικά μετά την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στη Κύπρο, υπήρξε έντονη συζήτηση για τον τρόπο διάδοσης και προστασίας από τον ιό ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Είναι σοβαρή πρόκληση πλέον για τους επαγγελματίες υγείας να διαχειριστούν σωστά την παραπληροφόρηση που δημιουργήθηκε αρχικά, με τρόπους που μας θυμίζουν παρόμοιες εξάρσεις.


Αντίθετα με το τι ίσως διαδίδεται, πρόκειται για μια ασθένεια η οποία εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρεί άντρες και γυναίκες κυρίως σε περιοχές της Κεντρική και Δυτικής Αφρικής. Για την ώρα φαίνεται να διαδίδεται ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες στο Δυτικό κόσμο και αν δεν παρθούν γρήγορες ενέργειες ίσως εξαπλωθεί γενικότερα.


Παρότι απομακρυσμένη, η πιθανότητα για οποιονδήποτε άτομο να μολυνθεί υπάρχει αφού η διάδοση γίνεται είτε με απλή σωματική επαφή με τις δερματικές βλάβες ενός ή μιας ασθενή, είτε μέσω του αναπνευστικού συστήματος με διαμεσολάβηση αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση είτε ακόμη και με την κοινή χρήση μολυσμένων αντικειμένων.


Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκδώσει πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανών και επιβεβαιωμένων περιστατικών ευλογίας των πιθήκων, το οποίο μπορεί κάποιος να βρει στον ακόλουθο σύνδεσμο. Ταυτόχρονα ενημέρωση υπάρχει τόσο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στον ακόλουθο σύνδεσμο αλλά και από άλλους φορείς. 


Προσωπικά βρήκα αρκετά καλό το ενημερωτικό υλικό που παρέχεται από το Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) το οποίο βρίσκει κάποιος εδώ από το οποίο παραθέτω μέρος μεταφρασμένο στα ελληνικά, με κάποιες αλλαγές συγκεκριμένες για την Κύπρο, για όσα άτομα ενδιαφέρονται να ενημερωθούν.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ (MONKEYPOX)
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέρος της ίδιας οικογένειας ιών με τον ιό variola, τον ιό που προκαλεί την ευλογιά. Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της ευλογιάς, αλλά πιο ήπια και η ευλογιά των πιθήκων σπάνια είναι θανατηφόρα. Η ανεμοβλογιά δεν σχετίζεται με την ανεμοβλογιά.

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 όταν δύο κρούσματα ασθένειας που έμοιαζαν με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατούνταν για έρευνα. Παρά το γεγονός ότι ονομάστηκε «ευλογιά των πιθήκων», η πηγή της νόσου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, τα αφρικανικά τρωκτικά και θηλαστικά πλην του ανθρώπου (όπως οι πίθηκοι) μπορεί να φιλοξενούν τον ιό και να μολύνουν τους ανθρώπους.

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον άνθρωπο καταγράφηκε το 1970. Πριν από το ξέσπασμα του 2022, η ευλογιά των πιθήκων είχε αναφερθεί σε ανθρώπους σε αρκετές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Προηγουμένως, σχεδόν όλα τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους εκτός Αφρικής συνδέονταν με διεθνή ταξίδια σε χώρες όπου εμφανίζεται συνήθως η ασθένεια ή μέσω εισαγόμενων ζώων. Αυτές οι περιπτώσεις συνέβησαν σε διάφορες ηπείρους.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συμπτώματα

Τα άτομα με ευλογιά των πιθήκων εμφανίζουν ένα εξάνθημα που μπορεί να εντοπίζεται πάνω ή κοντά στα γεννητικά όργανα (πέος, όρχεις, χείλη και κόλπος) ή στον πρωκτό και μπορεί να είναι σε άλλες περιοχές όπως τα χέρια, τα πόδια, το στήθος, το πρόσωπο ή το στόμα.
  • Το εξάνθημα θα περάσει από διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένων φλυκταινών (κακάτι), πριν από την επούλωση.
  • Το εξάνθημα μπορεί αρχικά να μοιάζει με κηλίδες και βλατίδες (περιγεγραμμένα, συμπαγή επάρματα χωρίς υγρό), σπυράκια ή φουσκάλες και μπορεί να είναι επώδυνο ή να προκαλεί φαγούρα.

Άλλα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Πυρετό
  • Ρίγος
  • Διογκωμένους λεμφαδένες
  • Εξάντληση
  • Μυϊκούς πόνοι και οσφυαλγία
  • Πονοκέφαλο
  • Αναπνευστικά συμπτώματα (π.χ. πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή βήχα)

Μπορεί να εμφανιστούν όλα ή μόνο μερικά συμπτώματα
  • Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη πριν από το εξάνθημα.
  • Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν πρώτα εξάνθημα, ακολουθούμενο από άλλα συμπτώματα.
  • Άλλοι εμφανίζουν μόνο εξάνθημα.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων;

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων συνήθως ξεκινούν μέσα σε 3 εβδομάδες από την έκθεση στον ιό. Εάν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, συνήθως θα εμφανίσει εξάνθημα 1-4 ημέρες αργότερα.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα, να πέσουν όλες οι φλύκταινες και κρούστες και να σχηματιστεί ένα φρέσκο στρώμα δέρματος. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες.
Εάν έχεις νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα...
  • Απέφυγε τη στενή επαφή, συμπεριλαμβανομένου του σεξ με οποιονδήποτε, μέχρι να εξεταστείς από ένα γιατρό. 
  • Επικοινώνησε με τον προσωπικό σου γιατρό
ΠΩΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ
Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται με διάφορους τρόπους.
  • Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί σε οποιονδήποτε μέσω στενής, προσωπικής, συχνά επαφής δέρμα με δέρμα, συμπεριλαμβανομένων:
  • Άμεση επαφή με εξάνθημα, φλυκταινών (κακάτι) ή σωματικά υγρά από ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων.
  • Αγγίζοντας αντικείμενα, υφάσματα (ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες) και επιφάνειες που έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομο με ευλογιά των πιθήκων.
  • Επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

  • Αυτή η άμεση επαφή μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια στενής επαφής, συμπεριλαμβανομένων:
  • Στοματικό, πρωκτικό και κολπικό σεξ ή άγγιγμα των γεννητικών οργάνων (πέος, όρχεις, χείλη και κόλπος) ή του πρωκτού ατόμου με ευλογιά των πιθήκων.
  • Αγκαλιές, μασάζ και φιλιά.
  • Παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Αγγίζοντας υφάσματα και αντικείμενα κατά τη διάρκεια του σεξ που χρησιμοποιήθηκαν από άτομο με ευλογιά των πιθήκων και που δεν έχουν απολυμανθεί, όπως κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, εξοπλισμός φετίχ και σεξουαλικά παιχνίδια.
  • Μια έγκυος μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυό του μέσω του πλακούντα.

Είναι επίσης δυνατό για τους ανθρώπους να κολλήσουν την ευλογιά των μολυσμένων ζώων, είτε γρατσουνισμένα ή δαγκωμένα από το ζώο είτε προετοιμάζοντας ή τρώγοντας κρέας ή χρησιμοποιώντας προϊόντα από μολυσμένο ζώο.

Ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα μέχρι να επουλωθεί πλήρως το εξάνθημα και να σχηματιστεί ένα νέο στρώμα δέρματος. Η ασθένεια συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν:
  • Εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος δεν έχει συμπτώματα
  • Πόσο συχνά η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων ή όταν ένα άτομο με συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να είναι πιο πιθανό να μεταδώσει τον ιό μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων.
  • Αν η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος, των κολπικών υγρών, των ούρων ή των κοπράνων.
ΠΡΟΛΗΨΗ

Πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου

Βήματα πρόληψης της ευλογιάς των πιθήκων

Ακολούθησε τα πιο κάτω τρία βήματα για να αποτρέψεις τη μόλυνση της ευλογιάς των πιθήκων:

1 - Απόφυγε τη στενή επαφή δέρμα με δέρμα με άτομα που έχουν εξάνθημα που μοιάζει με ευλογιά των πιθήκων.
  • Μην αγγίζεις το εξάνθημα ή τις φλύκταινες (κακάτι) ενός ατόμου με ευλογιά των πιθήκων.
  • Μην φιλάς, αγκαλιάζεις, ή κάνεις σεξ με κάποιον με ευλογιά των πιθήκων.

2 - Απόφυγε την επαφή με αντικείμενα και υλικά που έχει χρησιμοποιήσει ένα άτομο με ευλογιά των πιθήκων.
  • Μην μοιράζεσαι σκεύη φαγητού ή φλιτζάνια με άτομο με ευλογιά.
  • Μην χειρίζεσαι και μην αγγίζεις με γυμνά χέρια τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες ή τα ρούχα ενός ατόμου με ευλογιά των πιθήκων.

3 - Πλένε συχνά τα χέρια σου.
  • Πλένε συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα, ειδικά πριν φας ή αγγίξεις το πρόσωπό σου και αφού χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα.


Εμβόλια

Ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας περιορισμένης προσφοράς εμβολίου, για την ώρα, αυτό είναι διαθέσιμο μόνο σε:
  • Άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως στενή επαφή κάποιου με ευλογιά των πιθήκων
  • Άτομα που γνωρίζουν ότι ένας από τους σεξουαλικούς συντρόφους τους τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων
  • Σε επαγγελματίες υγείας και υπάλληλους υγειονομικής περίθαλψης

Ασφαλές σεξ, κοινωνικές συγκεντρώσεις και η ευλογιά των πιθήκων

Τα πιο κάτω μπορεί να σε βοηθήσουν να κάνεις συνειδητές επιλογές όταν βρίσκεσαι σε καταστάσεις ή μέρη όπου μπορεί να εξαπλωθεί η ευλογιά των πιθήκων. Η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, αλλά συχνά μεταδίδεται μέσω στενής, παρατεταμένης σωματικής επαφής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλική επαφή.

Πώς μπορεί ένα άτομο να μειώσει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια του σεξ;


Ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας περιορισμένης προσφοράς εμβολίου, εξέτασε το ενδεχόμενο να αλλάξεις προσωρινά ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο έκθεσης. Αυτές οι προσωρινές αλλαγές θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων έως ότου η παροχή εμβολίου είναι επαρκής.


Αντάλλαξε, όσο είναι δυνατόν στοιχεία επικοινωνίας με οποιονδήποτε νέο σύντροφο για να επιτρέψεις την παρακολούθηση της σεξουαλικής υγείας, εάν χρειαστεί.


Μίλησε με τον/την σύντροφό σου για τυχόν συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων και έχε επίγνωση τυχόν νέου ή ανεξήγητου εξανθήματος ή βλάβης σε οποιοδήποτε από τα σώματά σας, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, των γεννητικών οργάνων (πέος, όρχεις, αιδοίος ή κόλπος) ή στον πρωκτό. Εάν εσύ ή ο/η σύντροφός σου έχεις ή είχες πρόσφατα συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων ή έχεις ένα νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα οπουδήποτε στο σώμα σου, μην κάνετε σεξ και μίλησε με τον προσωπικό σου γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν ευλογιά των πιθήκων.


Εάν εσύ ή ο/η σύντροφός σου έχεις ευλογιά των πιθήκων ή πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις ευλογιά, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους είναι να αποφύγετε το σεξ οποιουδήποτε είδους (στοματικό, πρωκτικό, κολπικό) και να φιλάτε ή να αγγίζετε ο ένας ή η μία το σώμα του άλλου/ης - ενώ είστε άρρωστοι. Αποφύγετε ιδιαίτερα να αγγίξετε οποιοδήποτε εξάνθημα. Μην μοιράζεστε πράγματα όπως πετσέτες, εξοπλισμό φετίχ, σεξουαλικά παιχνίδια και οδοντόβουρτσες.


Ακόμα κι αν αισθάνεσαι καλά, πιο κάτω δίνονται ορισμένοι τρόποι για να μειώσεις τις πιθανότητές σου να εκτεθείς στην ευλογιά των πιθήκων εάν είσαι σεξουαλικά ενεργός/η:
  • Περιόρισε τον αριθμό των σεξουαλικών σου συντρόφων για να μειώσεις την πιθανότητα έκθεσης.
  • Χώροι όπως πίσω δωμάτια, σάουνες, σεξουαλικά πάρτι ή ιδιωτικά και δημόσια σεξουαλικά πάρτι, όπου λαμβάνει χώρα στενή, συχνά ανώνυμη σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους, είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν την ευλογιά των πιθήκων.
  • Τα προφυλακτικά (λάτεξ ή πολυουρεθάνη) μπορεί να προστατεύσουν τον πρωκτό, το στόμα, το πέος ή τον κόλπο σας από την έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων. Ωστόσο, τα προφυλακτικά από μόνα τους μπορεί να μην αποτρέψουν όλες τις εκθέσεις στην ευλογιά των πιθήκων, καθώς το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Τα γάντια (λάτεξ, πολυουρεθάνη ή νιτρίλιο) μπορεί επίσης να μειώσουν την πιθανότητα έκθεσης εάν εισάγετε τα δάχτυλα ή τα χέρια στον κόλπο ή τον πρωκτό. Τα γάντια πρέπει να καλύπτουν όλο το εκτεθειμένο δέρμα και να αφαιρούνται προσεκτικά για να αποφευχθεί η επαφή με την εξωτερική επιφάνεια.
  • Αποφύγετε το φιλί ή την ανταλλαγή σάλιου καθώς η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί με αυτόν τον τρόπο.
  • Αυνανιστείτε μαζί σε απόσταση χωρίς να αγγίζετε τον/την σύντροφο σου και χωρίς να αγγίζεις κανένα εξάνθημα.
  • Κάντε εικονικό σεξ χωρίς προσωπική επαφή.
  • Σκεφτείτε να κάνετε σεξ με τα ρούχα σας ή να καλύπτετε περιοχές όπου υπάρχει εξάνθημα, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή δέρμα με δέρμα. Τα δερμάτινα ή λάτεξ εργαλεία παρέχουν επίσης ένα εμπόδιο στην επαφή δέρμα με δέρμα. Απλώς φροντίστε να αλλάξετε ή να καθαρίσετε ρούχα/εξοπλισμό μεταξύ των συντρόφων και μετά τη χρήση.
  • Έχε υπόψη σου ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων με στενή, πρόσωπο με πρόσωπο, επαφή.
  • Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας, τον εξοπλισμό φετίχ, τα σεξουαλικά παιχνίδια και τυχόν υφάσματα (κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα) μετά το σεξ. 
Τι πρέπει να κάνεις εάν έχεις νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα;
  • Απέφυγε τη στενή επαφή, συμπεριλαμβανομένου του σεξ με οποιονδήποτε, μέχρι να εξεταστείς από ένα γιατρό. 
  • Επικοινώνησε με τον προσωπικό σου γιατρό

Πώς μπορεί ένα άτομο να μειώσει την πιθανότητα να προσβληθεί από ευλογιά σε μέρη όπως ρέιβ, πάρτι, κλαμπ και φεστιβάλ;

        

Αρχικά όταν σκέφτεσαι για νέες δράσεις, αναζήτησε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές όπως το τοπικό τμήμα υγείας. Δεύτερον, σκέψου πόση στενή, προσωπική, δέρμα με δέρμα επαφή είναι πιθανό να συμβεί στην εκδήλωση που σκοπεύεις να παρευρεθείς. Εάν αισθάνεσαι άρρωστος/η ή έχεις εξάνθημα, μην παρευρεθείς σε καμία συγκέντρωση και επικοινώνησε με τον προσωπικό σου γιατρό.

        

Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και συναυλίες όπου οι παρευρισκόμενοι είναι ντυμένοι και είναι απίθανο να έχουν επαφή δέρμα με δέρμα είναι πιο ασφαλή. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προσέχουν τις δραστηριότητες (όπως το φιλί) που μπορεί να μεταδώσουν την ευλογιά των πιθήκων.


Ένα ρέιβ, ένα πάρτι ή ένα κλαμπ όπου υπάρχει ελάχιστος ρουχισμός και όπου υπάρχει άμεση, προσωπική, συχνή επαφή δέρμα με δέρμα έχει κάποιο κίνδυνο. Απόφυγε οποιοδήποτε εξάνθημα βλέπεις σε άλλους και σκέψου τρόπους να ελαχιστοποιήσεις την επαφή δέρμα με δέρμα.


Οι κλειστοί χώροι, όπως τα πίσω δωμάτια, οι σάουνες, τα σεξ κλαμπ ή τα ιδιωτικά και δημόσια σεξουαλικά πάρτι όπου λαμβάνει χώρα στενή, συχνά ανώνυμη σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων.

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Τα μολυσμένα ζώα μπορούν να μεταδώσουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους και είναι πιθανό τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μεταδώσουν τον ιό σε ζώα μέσω στενής επαφής, όπως χάιδεμα, αγκαλιές, αγκαλιές, φιλιά, γλείψιμο, κοινή χρήση χώρων ύπνου και κοινή χρήση φαγητού.

Τα άτομα με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων, των κατοικίδιων ζώων και της άγριας φύσης για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Εάν το κατοικίδιό σας εκτεθεί σε ευλογιά πιθήκων:

  • Μην δίνεις, μην κάνεις ευθανασία ή μην εγκαταλείπεις κατοικίδια μόνο και μόνο λόγω πιθανής έκθεσης ή ιού της ευλογιάς των πιθήκων
  • Μην σκουπίζεις ή λούζεις το κατοικίδιό σου με χημικά απολυμαντικά, οινόπνευμα, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή άλλα προϊόντα, όπως απολυμαντικό χεριών, μαντηλάκια αντικαθαρισμού ή άλλα βιομηχανικά ή καθαριστικά επιφανειών.

Εάν το άτομο με ευλογιά των πιθήκων ΔΕΝ είχε στενή επαφή με κατοικίδια ζώα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ζητήστε από φίλους ή μέλη της οικογένειας που ζουν σε ξεχωριστό σπίτι να φροντίσουν το ζώο μέχρι να αναρρώσει πλήρως το άτομο με ευλογιά των πιθήκων. Η στενή επαφή περιλαμβάνει χάδια, αγκαλιές, αγκαλιές, φιλιά, γλείψιμο, κοινή χρήση χώρων ύπνου και κοινή χρήση φαγητού.

Αφού αναρρώσει το άτομο με ευλογιά των πιθήκων, απολυμάνετε το σπίτι σας πριν φέρετε πίσω υγιή ζώα.

Τα κατοικίδια που είχαν στενή επαφή με ένα συμπτωματικό άτομο με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να μένουν στο σπίτι και μακριά από άλλα ζώα και ανθρώπους για 21 ημέρες μετά την πιο πρόσφατη επαφή. Τα μολυσμένα άτομα δεν πρέπει να φροντίζουν εκτεθειμένα κατοικίδια. Το άτομο με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να αποφεύγει τη στενή επαφή με το εκτεθειμένο ζώο και, όταν είναι δυνατόν, ζήτησε από άλλο μέλος του νοικοκυριού να φροντίσει το ζώο μέχρι το άτομο με ευλογιά των πιθήκων να αναρρώσει πλήρως.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να απομονωθούν και να φροντιστούν ζώα που έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων σε τοποθεσία διαφορετική από το σπίτι. Για παράδειγμα, άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, έγκυοι, έχουν μικρά παιδιά (8 ετών) ή με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας ή εκζέματος, δεν πρέπει να φροντίζουν ζώα που είχαν στενή επαφή με άτομο με ευλογιά των πιθήκων, καθώς μπορεί να είναι σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά αποτελέσματα από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Εάν έχεις ευλογιά των πιθήκων και δεν υπάρχει άλλη επιλογή και πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσεις τα υγιή κατοικίδιά σου κατά τη διάρκεια της απομόνωσης στο σπίτι, πλένε τα χέρια σου ή χρησιμοποιήστε ένα τρίψιμο χεριών με βάση το αλκοόλ, πριν και μετά τη φροντίδα τους. Είναι επίσης σημαντικό να καλύπτεις κάθε δερματικό εξάνθημα στον καλύτερο δυνατό βαθμό (δηλαδή μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια) και να φοράς γάντια και μια κατάλληλη μάσκα ενώ φροντίζεις τα ζώα σου.

  • Μην βάζεις μάσκα στο κατοικίδιό σου.
  • Απόφυγε τη στενή επαφή με το κατοικίδιό σου.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σου δεν μπορεί να έρθει κατά λάθος σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα στο σπίτι, όπως ρούχα, σεντόνια και πετσέτες που χρησιμοποιούνται από το άτομο με ευλογιά των πιθήκων.
  • Μην αφήνεις τα ζώα να έρθουν σε επαφή με εξανθήματα, επιδέσμους και σωματικά υγρά.
  • Βεβαιώσου ότι τα τρόφιμα, τα παιχνίδια, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα αντικείμενα που παρέχεις στο κατοικίδιο σου κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του δεν έρχονται σε άμεση επαφή με δέρμα ή ακάλυπτο εξάνθημα.

Σε περίπτωση που πιστεύεις πως το κατοικίδιο ζώο σου έχει μολυνθεί με τον ιό, επικοινώνησε με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για βοήθεια.

Θέλετε να θίξετε αυτό ή κάποιο άλλο θέμα;
Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα
εδώ ή email στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -