Νέα /
Ανακοινώσεις
/

Ανακοινώσεις

Θεματική Ανασκόπηση για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου

15 Οκτωβρίου - Βουλή των Αντιπροσώπων, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, Αίθουσα Κερύνεια

Σας προσκαλούμε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στις 15 Οκτωβρίου στις 08.30 για να συζητήσουμε τη νομική και πρακτική καθημερινή ζωή των τρανς και ίντερσεξ ατόμων όσον αφορά τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου στην  Κύπρο. Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή και θα μεταδίδεται και διαδικτυακά.

Η συζήτηση συν-διοργανώνεται από:
    - Συμβούλιο της Ευρώπης, Μονάδα ΣΠΤΦ
    - Επίτροπο Νομοθεσίας, Λουΐζα Ζαννέτου
​    - Σύμβουλο Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα 
    Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστα Γαβριηλίδη

17 Μαΐου 2021 
Διεθνής Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας

Ανησυχητική σταθερότητα στα ΛΟΑΤΙ θέματα

Η Διεθνής Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία, Τρανσφοβία και Αμφιφυλοφοβία που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, αποτελεί ευκαιρία για αναλογισμό και προβολή των προβλημάτων που προκύπτουν από τέτοιου είδους αντιλήψεις αλλά και ως εφαλτήριο για συνέχιση της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Το κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε αυτό το δικαίωμα. Η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μια σημαντική ευκαιρία για ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.


" Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να ενδυναμώσουμε το κάθε άτομο μέσα στις κοινότητες μας, και ιδιαίτερα τα άτομα πολλαπλών ταυτοτήτων, τα οποία έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα σε σχέση με τους πιο προνομιούχους ανάμεσά μας. "

20 Νοεμβρίου 2020

Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων 2020

Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων, τιμούμε τη μνήμη των τρανς προσώπων που έχασαν τη ζωή τους ανά τον κόσμο, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα Τrans Murder Monitoring (TMM), φέτος θρηνούμε άλλα 350 τρανς πρόσωπα που έρχονται να προστεθούν στον  μακρύ κατάλογο των θυμάτων της τρανσφοβίας. Το ίδιο διάστημα, στην Ευρώπη, είχαμε 11 δολοφονίες, οι μισές εκ των οποίων είχαν θύματα μετανάστες. Συγκεκριμένα, είχαμε τέσσερεις στην Ιταλία, δύο στην Ρωσία, και από μία στο Αζερμπαϊτζάν, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Σουηδία.


"Μου φαίνεται παράλογο, το 2020 να καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαχωρίζονται οι άνθρωποι σε κατηγορίες οι οποίες αντιμάχονται η μια την άλλη για ανούσια, στη πράξη, θέματα. Για να είμαι ακριβής, το θεωρώ εξοργιστικό."

25 Μαίου 2020

O ατυχής χειρισμός της επιστροφής παιδιών με αναπηρία στα σχολεία

Με τη σταδιακή άρση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και την ανακοίνωση της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία τους, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με αναπηρία δεν επιστρέφουν μαζί με τους συνομήλικούς τους. Πέραν της απογοήτευσης που προκάλεσε το ίδιο το γεγονός στους μαθητές και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και ο τρόπος του χειρισμού που έτυχε η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών από το Υπουργείο Παιδείας.

"το Κράτος μας  οφείλει να υπερπηδήσει τη μέχρι τώρα φιλανθρωπική προσέγγιση στην Πολιτική του και να τη μετατρέψει σε δικαιωματική"

​17 Μαΐου 2020
Διεθνής Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας 2020

Η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά

Η Διεθνής Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία, Τρανσφοβία και Αμφιφυλοφοβία που τιμάται στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο, αποτελεί ευκαιρία αναλογισμού των προβλημάτων που προκύπτουν από τα κρούσματα  ομοφοβίας και τρανσφοβίας, όχι μόνο για τα ίδια τα άτομα που θυματοποιούνται, αλλά και για την κοινωνία μας στο σύνολό της. Ταυτόχρονα, αποτελεί και ευκαιρία εορτασμού των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την εξάλειψη των διακρίσεων στέλνοντας το μήνυμα στα  ΛΟΑΤΙ άτομα πως η κοινωνία αργά μεν, αλλά σταθερά, συστρατεύεται γύρω τους  και πως η διαφορετικότητά τους σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο ντροπής....

Περισσότερα...