Νέα /
Αναφορές στα ΜΜΕ
/
16 Νοεμβρίου 2020 - Τι είναι πιθανότερο, να λυθεί το Κυπριακό ή να αποκτήσουμε ανοιχτά gay πρόεδρο;
Κεβόρκ και Ένζο

Τι είναι πιθανότερο, να λυθεί το Κυπριακό ή να αποκτήσουμε ανοιχτά gay πρόεδρο;

Αν και πάνω-κάτω ξέρουμε την απάντηση, μια κουβέντα με τον σύμβουλο του Προέδρου για θέματα ΛΟΑΤΙ Κώστα Γαβριηλίδη είναι πάντα αποκαλυπτική για την όχι-και-τόσο-ανεκτική κοινωνία μας

Ο πρώην πρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κώστας Γαβριηλίδης δέχθηκε πυρ ομαδόν από διάφορες πλευρές (ακόμα κι από τη δική του) όταν ανέλαβε σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, δεν αφήνεις τον ενεργό ακτιβισμό για ένα γραφειοκρατικό, ασαφές και αρκετά σκιώδες (έστω και αμισθί) κυβερνητικό πόστο, σωστά;

Όμως μια φορά ακτιβιστής, πάντα ακτιβιστής και ο Κώστας εξακολουθεί να παλεύει για τα πιστεύω του, που παραμένει πάντα η υπεράσπιση της διαφορετικότητας, μέσα από το νέο του πόστο ακόμα κι αν κινδυνεύει να συνθλιβεί στα γρανάζια του γραφειοκρατικού τέρατος που ακούει στο όνομα διακυβέρνηση. Βλέπετε στα καθήκοντα του κ. Γαβριηλίδη δεν περιλαμβάνεται μόνο η ενημέρωση του Προέδρου για τα θέματα αρμοδιότητας αλλά και ο συντονισμός όλων των Υπουργείων που πιθανώς να εμπλέκονται σ’ αυτά. Κι εκεί τα πράγματα ζορίζονται. 

Μια συζήτηση με τον Κώστα Γαβριηλίδη αναπόφευκτα θα στραφεί γύρω από θέματα ΛΟΑΚΙ και σεβασμού της διαφορετικότητας, συνεπώς όταν υπάρχει γύρω μας ρατσισμός και ομοφοβία, όταν συνάνθρωποί μας δέχονται ύβρεις, bullying, απειλές ακόμα και σωματική βία για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το χιούμορ και η πλάκα δεν είναι ακριβώς τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό. Γι’ αυτό ίσως αυτό το Lunch Break Challenge βγήκε λίγο πιο “σοβαρό” απ’ το συνηθισμένο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάναμε τον καλεσμένο μας να στριφογυρίσει λίγο άβολα στον καναπέ του. 

Από την όχι-και-τόσο-ανεκτική κυπριακή κοινωνία, στα μικρά βήματα προόδου και από το αν πρέπει οι επώνυμοι gay να κάνουν outing στο ενδεχόμενο να έχει ποτέ η Κύπρος ανοιχτά gay πολιτικό αρχηγό (ακόμα και πρόεδρο!), 15 λεπτά είναι πολύ λίγα για να καλύψεις ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό πεδίο. Προσπαθήσαμε όμως και ο Κώστας Γαβριηλίδης, οφείλω να παραδεχτώ, είναι ένας εξαιρετικά ψύχραιμος, άνετος και συνειδητοποιημένος συνομιλητής. 
08 Σεπτεμβρίου 2020 - Η απέλαση της «ντροπής», ο φτωχός και η μοίρα του και τα… δύο μέτρα και δύο σταθμά
Κεβόρκ και Ένζο

Η απέλαση της «ντροπής», ο φτωχός και η μοίρα του και τα… δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ούτε δεύτερες σκέψεις δεν έκαναν για ακύρωση του διατάγματος απέλασης του Έντζο, παρά το γεγονός ότι είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Κύπριο σύντροφο του, αφού μετά την αποφυλάκιση του μεταφέρθηκε σε αστυνομικά κρατητήρια αντί στην Μενόγεια, λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, και χθες απελάθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απέλαση του Έντζο ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο απελάθηκε αιφνιδιαστικά χθες, χωρίς μάλιστα να του επιτραπεί και να προλάβει να μιλήσει με τον σύντροφο του για να τον αποχαιρετήσει.

Σημειώνεται πως ο Έντζο, ζούσε στους δρόμους και έτρωγε από τα σκουπίδια, αφού τον εγκατάλειψε η οικογένεια του, και λόγω οικονομικών προβλημάτων αποδέχθηκε πρόταση για να μεταφέρει ναρκωτικά στην Κύπρο. Μπορεί να ήταν η πρώτη του φορά, μα έπεσε στα δίκτυα των Αρχών και καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος πολλές φορές δήλωσε, η φυλακή αποδείχθηκε η σωτηρία του, καθώς ένιωθε πως βρήκε αγάπη και οικογένεια που ποτέ δεν είχε, ενώ στη συνέχεια γνώρισε και τον σύντροφο του, με τον οποίο τον περασμένο Ιανουάριου σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης.

Παρόλα αυτά, οι Αρχές αποφάσισαν να τον απελάσουν, με το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν σκοπός ήταν η απέλαση γιατί δεν το πράττουν σε κάθε περίπτωση από την πρώτη στιγμή; Ποιος ο λόγος τελικά του σωφρονισμού; Ποιος ο λόγος της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται για στήριξη και επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία αφού αποφασίστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση να απελαθεί και επιστρέψει και πάλι στους δρόμους της Βραζιλίας; Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο μας ή έχει σημασία επειδή είναι ομοφυλόφιλος; Πώς η πολιτεία εφαρμόζει αυτό που διαμηνύει κατά καιρούς περί δεύτερης ευκαιρίας στους ανθρώπους που διέπραξαν ένα αδίκημα;  Και όλα αυτά τα ερωτήματα, την ώρα που δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια σε εγκληματίες, οι οποίοι όμως έτυχαν να κρατάνε εκατομμύρια…

«Αν θέλει ο σύζυγος να τον ακολουθήσει, να πάει να τον βρει στη χώρα που διαμένει»

Κι ενώ ο Έντζο βρισκόταν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδρίαζε, παρουσία της Διευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος, με ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι, να είναι η απόφαση για απέλαση του Βραζιλιάνου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, μιλώντας στον REPORTER, χαρακτήρισε την απόφαση ετσιθελική, υποδεικνύοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εσωτερικών λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα των πράξεων και αποφάσεων του.

«Αυτές είναι και οι αντιλήψεις της Κυβέρνησης, που οδηγούν σε κατάφορα συντηρητικές ενέργειες. Στην απόφαση είχε αντιδράσει και ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Δεν μπορούν να έχουν σύμβουλο για αυτά τα θέματα και από την άλλη να μην τον λαμβάνουν υπόψη. Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε πως παραβιάζονται βασικά άρθρα της σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αντίστοιχα, αντέδρασε και η Επίτροπος Διοικήσεως, ζητώντας αναστολή του διατάγματος απελάσεως, μέχρις ότου διερευνηθεί το θέμα».

Αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Κουκουμά σημείωσε πως ομόφωνα είχαν αποφασίσει να στείλουν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να σταματήσει τις διαδικασίες απέλασης του Έντζο, από τη στιγμή που πρόκειται για σύζυγο Κύπριου πολίτη.

«Δυστυχώς, την ώρα που γινόταν η συζήτηση και που το είχα αναφέρει ότι “την ώρα που μιλούμε, οι διαδικασίες της απέλασης να έχουν ξεκινήσει”, ο άνθρωπος αυτός μεταφερόταν στο αεροδρόμιο και τον είχαν επιβιβάσει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στη χώρα του. Πραγματικά δεν το πίστευα και δεν το ήθελα να το πιστέψω ότι είχαν προχωρήσει με τις διαδικασίες. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για το χειρισμό που έγινε. Ακόμη και η ίδια η διευθύντρια των φυλακών, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση άδικη. Είχε μιλήσει για τον άνθρωπο με τα καλύτερα λόγια, ότι και στις φυλακές, η διαγωγή του ήταν τέτοια που οδήγησε να μειώσουν την ποινή του. Αποφυλακίστηκε για λόγους καλής διαγωγής και αφού βγήκε από τη φυλακή, συνελήφθη και βγήκε το διάταγμα της απέλασής του».

Η κ. Κουκουμά συνέχισε, τονίζοντας πως με τη λήξη της συνεδρίας της επιτροπής, κι ενώ βρίσκονταν στην βουλή, ώστε να ετοιμάσουν την επιστολή που θα απόστελλαν στον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Νουρής είχε μεταβεί στο χώρο και στο πλαίσιο μίας φιλικής συζήτησης, τον ενημέρωσαν ότι ετοιμάζουν την σχετική επιστολή για το θέμα.

«Στην παρουσία και δημοσιογράφων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο υπουργός είχε εκφραστεί με ένα ετσιθελικό τρόπο, ότι έχει υπογράψει διάταγμα απέλασης. Στην παρατήρηση ότι είναι πλέον σύζυγος Κύπριου υπηκόου, απάντησε ότι “αν θέλει ο σύζυγος να τον ακολουθήσει, να πάει να τον βρει στη χώρα που διαμένει”. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν σέβονται τους ανθρώπους. Δεν είναι απλά ότι πρόκειται για ένα ξένο, που οδηγεί στην ρατσιστική τοποθέτηση του υπουργού, αλλά σχετίζεται και με θέματα ομοφοβικά και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η Κυβέρνηση εκφράζεται με αυτό τον τρόπο».

Απογοητευμένος ο Κώστας Γαβριηλίδης για την απόφαση

Εξάλλου, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την απογοήτευσή του, για την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Γαβριηλίδης υπέδειξε ότι «μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε η εξέλιξη της υπόθεσης του Έντζο ο οποίος απελάθηκε σήμερα από την Δημοκρατία. Αυτό παρά τις πολλές προσπάθειες τον τελευταίο μήνα προς το Υπουργείο Εσωτερικών από διαφορετικούς Φορείς για να σταματήσει την διαδικασία. Ο Έντζο είχε προχωρήσει στην υπογραφή Πολιτικής Συμβίωσης τον Ιανουάριο 2020 με τον Κύπριο Κεβόρκ με τον οποίο γνωρίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές πριν 5 χρόνια και αποτελούσαν το πρώτο ομοφυλόφιλο ζευγάρι κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές στην Κύπρο».

Δεδομένης της τεκμηριωμένης καλής διαγωγής του τα τελευταία χρόνια της έκτισης ποινής που είχε επιβληθεί για το παράπτωμα του, συνέχισε ο σύμβουλος του Προέδρου, αλλά και κυρίως του γεγονότος πως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεν έχει προχωρήσει στο να κηρύξει την Πολιτική Συμβίωση ως άκυρη πιστεύω πως η απόφαση για έκδοση διατάγματος απέλασης είναι εσφαλμένη αφού το δικαίωμα του σεβασμού της οικογενειακής ζωής καθιστά την απέλαση δυσανάλογο μέτρο.

«Με γνώση πως ο Κεβόρκ δεν έχει επισκεφτεί την Βραζιλία ποτέ και δεν έχει άλλους κοινωνικούς, πολιτισμικούς ή οικογενειακούς δεσμούς εκεί, ενώ δεν μιλά την Πορτογαλική γλώσσα, στην πράξη αυτό σημαίνει πως η μόνιμη απέλαση του Έντζο από τη Κύπρο σημαίνει διαχωρισμό της οικογένειας. Πιστεύω πως αυτή η απόφαση δεν συμβαδίζει με το εδάφιο (1) του άρθρου 15 του Συντάγματος, αλλά ούτε και με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύουν το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή προς όλους. Μετά την απέλαση, ήρθα σε επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών στον οποίο εξέφρασα για ακόμη μια φορά την έντονη διαφωνία μου για τον χειρισμό της υπόθεσης».
07 Αυγούστου 2020 - Χωρίζουν το ζευγάρι των φυλακών

Χωρίζουν το ζευγάρι των φυλακών

Τον χωρισμό του πρώτου ζευγαριού ομοφυλόφιλων κρατουμένων της Κύπρου που υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές, σηματοδοτεί διάταγμα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Αντιμέτωπος με απέλαση και με περιορισμό στον αστυνομικό σταθμό της Ορόκλινης, βρέθηκε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του από τις Κεντρικές Φυλακές, ο Ένζο.

Με την επιθυμία να αλλάξει τροπή η υπόθεση και να παραμείνει μαζί η οικογένεια που δημιούργησαν οι Ένζο και Κεβόρκ, κατατίθεται σήμερα παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως. Αίτημα, όπως πολιτογραφηθεί ο Ένζο, ο οποίος κατάγεται από τη Βραζιλία, αφού ο Κεβόρκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η σύμβουλος μετανάστευσης (migration consultant), Νταϊάνα Κάτουρα, ο Ένζο αποφυλακίστηκε την περασμένη Τετάρτη και αμέσως μεταφέρθηκε στον αστυνομικό σταθμό Ορόκλινης. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μην προχωρήσει η διαδικασία της απέλασης. Πρόκειται για έναν σύζυγο Κύπριου πολίτη. Εξάλλου, ένα σύμφωνο συμβίωσης έχει την αναγνώριση ενός πολιτικού γάμου. Επομένως μπορεί να αιτηθεί και να λάβει άδεια παραμονής». Για τον σκοπό αυτό η κ. Κάτουρα θα παραδώσει σήμερα στην Επίτροπο Διοικήσεως παράπονο, στο οποίο θα αναφέρει ότι «πρόκειται να χωρίσουν ένα ζευγάρι που είναι μαζί πέντε χρόνια. Που έχει δοκιμαστεί πολύ. Που πέρασε δύσκολες συνθήκες μέσα στη φυλακή. Που αντιμετώπισε πολλή προκατάληψη». Εξάλλου, σημείωσε, εντός του φθινοπώρου θα αποφυλακιστεί και ο σύζυγός του, επομένως θα μπορεί να γίνει η γραφειοκρατική διαδικασία. «Σε ένα γάμο δεν υπάρχει η δυνατότητα να χωρίσεις μια οικογένεια».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής, Σεβασμού και Διαφορετικότητας, Κώστας Γαβριηλίδης, σημείωσε στον «Φ» ότι αναμένεται απόφαση για τη συγκεκριμένη περίπτωση από τον υπουργό Εσωτερικών. «Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να ζητείται απέλαση. Ειδικά, εφόσον η διοίκηση των φυλάκων διαβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν αποτελεί κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Με ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνθήκες της κράτησής του. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα λάβει υπόψη του τα δεδομένα, τη θέση των φυλακών και από τη στιγμή που έχουμε ένα παντρεμένο ζευγάρι δεν θα τους χωρίσει».
18 Μαΐου 2020 - Offsite - Κ.Γαβριηλίδης: Η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά στα δικαιώματα ΛΟΑΤΙ

Κ.Γαβριηλίδης: Η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά στα δικαιώματα ΛΟΑΤΙ

"Η Κύπρος σημείωσε σημαντική άνοδο στην ετήσια κατάταξη του διεθνή οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα ILGA-Europe"

Ο δρόμος προς την εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων είναι μακρύς και δύσκολος, λέει ο Κώστας Γαβριηλίδης, Σύμβουλος Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, αναφέρει ωστόσο ότι η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά.
18 Μαΐου 2020 - ToThemaOnline - Κώστας Γαβριηλίδης: Η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ

Κώστας Γαβριηλίδης: Η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ

Ο δρόμος προς την εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων είναι μακρύς και δύσκολος, λέει ο Κώστας Γαβριηλίδης, Σύμβουλος Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, αναφέρει ωστόσο ότι η Κύπρος κάνει βήματα μπροστά.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας, λέει εξάλλου ότι παρότι το ποσοστό των σχετικών νομοθεσιών παραμένει χαμηλό, εντούτοις η πρόοδος που σημειώθηκε, είναι ουσιαστική.
05 Σεπτεμβρίου 2019 - Διάλογος - Κ.Γαβριηλίδης: Η αστυνομία αποδέχτηκε τις “εξηγήσεις” του Μητροπολίτη Μόρφου
Κώστας Γαβριηλίδης - Costas Gavrielides

Κ.Γαβριηλίδης: Η αστυνομία αποδέχτηκε τις “εξηγήσεις” του Μητροπολίτη Μόρφου

Το πόρισμα της Αστυνομίας για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου είναι μια πρώτη αναφορά και θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε ο Σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα διαφορετικότητας Κώστας Γαβριηλίδης.

Μιλώντας στον Άστρα υπενθύμισε ότι οι αναφορές του Μόρφου Νεόφυτου για τους ομοφυλόφιλους ήταν προσβλητικές και δεν έχει καμία σημασία αν αυτές έγιναν στο κύριο μέρος της ομιλίας του ή αν απαντούσε σε ερωτήσεις, όπως ισχυρίστηκε ο μητροπολίτης κι έγινε αποδεκτό από την Αστυνομία.

Εκείνο που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης, ότι υπήρξε μια δημόσια ομοφοβική ρητορική.

Επισήμανε επίσης ότι από πλευράς αστυνομίας υπήρξε διάκριση, αφού υπήρξε καθυστέρηση τριών εβδομάδων για τη λήψη κατάθεσης από τον μητροπολίτη με την επίκληση της περιόδου νηστείας.
31 Ιουλίου 2019 - Εφημερίδα Πολίτης - Στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δηλώσεις Μόρφου ο Κώστας Γαβριηλίδης
Κώστας Γαβριηλίδης - Costas Gavrielides

Στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δηλώσεις Μόρφου ο Κώστας Γαβριηλίδης

Την αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Εισαγγελέα από τον οποίον ζητείται η εξέταση των δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας ανακοίνωσε ο Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης.

31 Ιουλίου 2019 - AlphaNews Live - Επιστολή προς Κώστα Κληρίδη για τις δηλώσεις Μόρφου από τον Σύμβουλο του ΠτΔ
Κώστας Γαβριηλίδης - Costas Gavrielides

Επιστολή προς Κώστα Κληρίδη για τις δηλώσεις Μόρφου από τον Σύμβουλο του ΠτΔ

Aκραίες, απαράδεκτες και κατακριτέες χαρακτηρίζει ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή & Σεβασμό στη Διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης, τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου περί ομοφυλοφιλίας. 
17 Μαΐου 2019 - InCyprus - LGBTI people still subject to physical attacks in Cyprus, says President’s adviser on diversity
Κώστας Γαβριηλίδης - Costas Gavrielides

Interview: LGBTI people still subject to physical attacks in Cyprus, says President’s adviser on diversity

By: Andreas Nicolaides

There is about one report of physical attack against LGBTI people every two months in Cyprus, says the President’s adviser on diversity and multiculturalism and former president of Accept Costas Gavrielides.


He was interviewed by Phileleftheros on occasion of May 17, International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia.


“It is estimated that one incident of physical attack is reported every two months. However, this is only the percentage of the reports that were officially filed as homophobic or transphobic,” Gavrielides said, highlighting that there may be more attacks against LGBTI people taking place in Cyprus that are not defined as such.


“Last month a group of friends were punched and verbally abused outside a bakery in Nicosia, because of their sexual orientation. Although the police appeared, according to the victims, they did not seem very keen on proceeding with filing formal complaints,” Gavrielides said.


On top of this, LGBTI people regularly face verbal abuse, Gavrielides added. “Someone may swear at you in school or at the workplace. The number of these attacks is worryingly high and a daily phenomenon for many LGBTI people.


“Lesbians, gays, bisexuals, transexuals and intersex people in Cyprus, as in other countries, must find ways to face physical and verbal attacks. Physical attacks that lead to real bodily harm do happen,” he said.


Cyprus ranked 33rd out of 49 European countries for LGBTI rights


Asked to comment on a recent report by ILGA-Europe which ranked Cyprus 33rd among 49 European countries as regards the human rights situation of  lesbian, gay, bisexual, trans and intersex people, Gavrielides said that the results are very disappointing and worrisome.


“Unfortunately it wasn’t unexpected. Cyrus is also 23rd among 28 EU countries. Which means that it dropped two places since last year. What I really find sad is that Malta, a country that was in the same place as us a few years ago, now has the top spot.”


Legal obstacles against equality


Gavrielides noted that there are big delays in the passing of laws to combat discrimination against the LGBTI community. “For example, the draft of the gender identity bill should have already been voted. It is with great sadness that I realise that despite all the efforts, it has not even been submitted to Parliament yet, and it has been for months now undergoing legal review in the Law Office.”


The bill will make possible for people to change their gender identity in public documents.


Under the proposed bill, the gender of each individual on their ID papers will be recorded according to how they identify and not on what is recorded on their birth certificate. Individuals will be allowed to apply to the district office and ask for a change in their registered gender to that which they identify with.


Cyprus is the last EU member state not to have adopted legislation on the legal recognition of gender identity.


Adoption
Laws that do not permit the adoption of children by LGBTI people lead them to “illegal processes and even migration,” Gavrielides said on the fact that the adoption of children by lesbian, gay, bisexual ,transgender, and intersex people is not legal in Cyprus.


“Our refusal to recognise that there are LGBTI families creates problems, especially to the children of these families.”


For example, if an LGBTI couple breaks up, the child is not allowed to receive support, as in the case of children of heterosexual couples.


Also, in the case of a family where the parents are lesbians, only the birth mother has custody of the child.


“We must fight the fear against same-sex couples and adoption, which is based on ignorance. For decades now, studies have been clear. Children of same-sex families are not at a disadvantage, but to the contrary, many times are in an advantageous position, psychologically, to children of heterosexual families, as they are a result of a very conscious choice by their parents,” Gavrielides concluded
19 Ιανουαρίου 2019 - City Free Press - Τεκνοθεσία Ομόφυλου Ζευγαριού

Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Accept ΛΟΑΚΤΙ για την υπόθεση της παράνομης υιοθεσίας

Γιατί ο Κώστας Γαβριηλίδης θεωρεί ότι εξίσου θύματα με το παιδί είναι και το ομόφυλο ζευγάρι που το υιοθέτησε;

06 Ιουνίου 2018 - Avant Guard - Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα διαφορετικότητας ο πρώην πρόεδρος της accept Κώστας Γαβριηλίδης
Κώστας Γαβριηλίδης - Costa Gabriilidis

Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα διαφορετικότητας ο πρώην πρόεδρος της Accept Κώστας Γαβριηλίδης

Τον αμισθί διορισμό του πρώην πρόεδρου της accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Κώστα Γαβριηλίδη, ως Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα ανακοίνωσε κατά την ομιλία της στη φετινή Πορεία Υπερηφάνειας, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

06 Ιουνίου 2018 - City Free Press - Ο πρώην πρόεδρος της ACCEPT μόλις διορίστηκε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας
Κώστας Γαβριηλίδης - Costa Gavriilides

Ο πρώην πρόεδρος της ACCEPT μόλις διορίστηκε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η θέση αφορά θέματα προώθησης της πολυπολιτισμικότητας, της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

09 Δεκεμβρίου 2017 - City Free Press - Τέλος Εποχής για τον Κώστα Γαβριηλίδη

Τέλος εποχής για τον Κώστα Γαβριηλίδη ως πρόεδρος της Accept

Έπειτα από 5 ½ χρόνια και 3 θητείες, όπως προνοεί το καταστατικό της οργάνωσης, παραδίδει τα ηνία σε άλλο άτομο.

υμα στο facebook του Προέδρου της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστα Γαβριηλίδη, αμέσως μετά την έγκριση από τη Βουλή του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

07 Δεκεμβρίου 2017 - Διάλογος - Σκοταδισμός «σκοτώνει» την Τέχνη

Σκοταδισμός «σκοτώνει» την Τέχνη

Της Ελένη Κωνσταντίνου

Σάλος με την απαγόρευση της παράστασης Cock στη Σωτήρα


Tην αντίδραση όχι μόνο της καλλιτεχνικής κοινότητας, αλλά μεγάλης μερίδας των πολιτών της κυπριακής κοινωνίας προκάλεσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας να απαγορεύσει την παράσταση του ΘΟΚ, Cock, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες.


Οι όποιες δικαιολογίες για απαγόρευση φαίνεται ότι δεν πείθουν, με τους λόγους να εξαντλούνται στην ομοφοβία και το σκοταδισμό που δυστυχώς καλά κρατούν… Συγκεκριμένα ως απόφαση να απαγορευθεί το έργο προβλήθηκε το γεγονός ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις και ίσως πρόκληση επεισοδίων, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται από τον ΘΟΚ μια έμμεση λογοκρισία και παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από έναν φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Πάντως ο καλλιτεχνικός διευθυντής ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, διευκρίνισε ότι ο ΘΟΚ θα εξετάσει με τους νομικούς του συμβούλους αν μπορεί να κινηθεί νομικά σχετικά με την ακύρωση της παράστασης.


Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα ηθικό ή πρόκλησης στην παράσταση για την οποία μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση. Τόνισε ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της παράστασης στην περιοχή Αμμοχώστου. Ήδη το Δ.Σ. Δερύνειας είναι θετικό για να δοθεί εκεί η παράσταση.


Σε ό,τι αφορά το ίδιο το έργο, όπως επισημαίνει ο ΘΟΚ, πρόκειται για μια καλλιτεχνική παραγωγή υψηλού επιπέδου, η οποία θίγει με ευαισθησία και χιούμορ θέματα που αγγίζουν την κοινωνία και τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως αυτά της συντροφικότητας, του αυτοπροσδιορισμού, της ελευθερίας της βούλησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.


Ενώ η παράσταση έχει ήδη διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, χωρίς οποιαδήποτε διαμαρτυρία.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Τάκκας, όπως δήλωσε στον «Άστρα» ήθελε να αποτρέψει το ενδεχόμενο επεισοδίων στη Σωτήρα και γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει στον ΘΟΚ το ανέβασμα του έργου Cock.


Η απόφαση όπως είπε δεν σχετίζεται τόσο με το θεατρικό έργο, αλλά από έντονες αντιδράσεις που ακούστηκαν από άτομα και που είχαν ως στόχο να σαμποτάρουν την παράσταση. Την αντίθεση και λύπη του για την αναβολή της παράστασης εξέφρασε ο πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης. Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει το γεγονός αυτό ο κ. Γαβριηλίδης επεσήμανε ότι είναι λυπηρό γεγονός οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την αναβολή που είναι η ομοφοβία και ο σκοταδισμός.


Η σωστή αντιμετώπιση, σημείωσε ο κ. Γαβριηλίδης, θα ήταν να γίνει η παράσταση με αστυνόμευση, ώστε να μην προκληθούν εντάσεις. Επίσης σχολιάζοντας το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δήμου Σωτήρας που πήρε την απόφαση αποτελείται από συμβούλους των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε ότι τα κόμματα αυτά θα πρέπει όχι μόνο να τοποθετηθούν, αλλά και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Accept – ΛΟΑΤΙ συναντήθηκε με τους υποψήφιους Προέδρους που στηρίζονται και από τα συγκεκριμένα κόμματα, συνεπώς οι διακηρύξεις θα πρέπει να εφαρμόζονται και στην πράξη.


Να σημειώσουμε πως με ανακοίνωσή του ήδη το ΑΚΕΛ Σωτήρας το οποίο δεν συμμετέχει με εκπρόσωπο στο Δ.Σ. εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την απόφαση επισημαίνοντας πως αυτή αφήνει εκτεθειμένο το δήμο σε ολόκληρη την Κύπρο, που δικαιολογημένα διερωτάται σε ποιον αιώνα ζούμε.
26 Μαίου 2017 - Antivirus Magazine Ελλάδα - Συνέντευξη

Συνέντευξη

Του Βασίλη Θανόπουλου

Λίγο πριν το 4ο Pride της Κύπρου, ο Κώστας Γαβριηλίδης, πρόεδρος της Accept – LGBT Cyprus, μας μίλησε για τη θεματική του φετινού Φεστιβάλ, το κλίμα που επικρατεί στη νησί, γύρω και τις σκέψεις του για το μέλλον του Cyprus Pride.

1 Ιουνίου 2016 - Εφημερίδα Λεμεσός - Κώστας Γαβριηλίδης: «Υπάρχουν ανάγκες στους ΛΟΑΤΙ της Λεμεσού»

Κώστας Γαβριηλίδης: «Υπάρχουν ανάγκες στους ΛΟΑΤΙ της Λεμεσού»

Με σύνθημα “TransForm your Mind” πραγματοποιήθηκε η 3η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, την Κυριακή.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου «το φετινό Pride είχε ως σύνθημα το TransForm your Mind και στόχος του ήταν να δώσει φωνή και εικόνα στην τρανς κοινότητα και να διεκδικήσει μαζί της τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».


Ιδιαίτερη ικανοποίηση έφερε η δυναμική παρουσία της ομάδας ΛΟΑΤΙ της Λεμεσού, όπου έχει δημιουργηθεί τοπικός σύνδεσμος εδώ και ένα χρόνο. Σχολιάζοντας το φαινόμενο ο Κώστας Γαβριηλίδης, πρόεδρος των ACCEPT-ΛΟΑΤ, τόνισε ότι η εικόνα αυτή ήταν το αποκορύφωμα μίας ιδιαίτερα δραστήριας χρονιάς γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τους ΛΟΑΤΙ στην Λεμεσό. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία μ ε το ΤΕΠΑΚ για τα ζητήματα των ΜΜΕ, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε και στην εκδήλωση που ανέδειξε προβλήματα ατόμων ΛΟΑΤ που είναι γονείς.


«Υπάρχουν ανάγκες στους ΛΟΑΤΙ της Λεμεσού», κατέληξε ο Κώστας Γαβριηλίδης και διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση ACCEPT-ΛΟΑΤΙ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές.


Ο Κώστας Γαβριηλίδης, αποτιμώντας συνολικά την 3η σε σειρά διοργάνωση ανέφερε ότι εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως έδωσαν το παρόν λιγότερα κόμματα από εκείνα που στήριζαν τις δράσεις της οργάνωσης προεκλογικά. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έδωσε το παρόν και αρχηγός κόμματος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ», πρόσθεσε ο κος Γαβριηλίδης και ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουνε επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την ανταλλαγή απόψεων. «Θεωρούμε ότι μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις με όλα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ», κατέληξε ο κος Γαβριηλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι στο επόμενο διάστημα θα εστιάσουν ιδιαίτερα στα Trans άτομα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ταυτοποίηση των στοιχείων τους μέσω επίσημων εγγράφων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην έναρξη της πορείας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, έχοντας το Pride υπό την αιγίδα του, έδωσε το στίγμα του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο χαιρέτισε ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.


Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν ο Αλέκος Μοδινός, η Βουλευτής Ελένη Μαύρου με την ιδιότητα της ως η Υπουργός η οποία κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο κ. Ανδρέας Μαυρομιχάλης εκ μέρους της Ομάδας Γονέων ΛΟΑΤΙ ατόμων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, η Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η Πραξούλα Αντωνιάδου εκ μέρους των ΕΔΗ και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Λοίζος Βασιλείου.


«Μετά την πορεία το πλήθος χόρεψε στους ρυθμούς των Drumble Beats, των CoinDrop και των DJs Mr. Fox και The Mighty Scoop & Pueblo Franco. Η βραδιά έκλεισε με την ιδιαίτερη performance της Krista Papista, καταλήγει η ανακοίνωση.
03 Ιανουαρίου 2016 - Παρά θιν΄ αλός - Κώστας Γαβριηλίδης*: Κάποιοι ακόμη θεωρούν αρρώστια την ομοφυλοφιλία

Κώστας Γαβριηλίδης*: Κάποιοι ακόμη θεωρούν αρρώστια την ομοφυλοφιλία

Του Γιώργου Παυλίδη / pavlidescy@gmail.com

Το να βγαίνεις δημόσια για να υπερασπιστείς μια μειονότητα που στα μάτια του συντηρητικού κατεστημένου αποτελεί μίασμα της κοινωνίας, χρειάζεται πολύ θάρρος και τεράστια αποθέματα δύναμης. Κι' απ' ό,τι φαίνεται ο επανεκλεγείς πρόεδρος της κοινότητας ΛΟΑΤ Κύπρου τα διαθέτει και τα δύο.

Ο Κώστας Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, ενηλικιώθηκε στην Κύπρο, αλλά αμέσως μετά τη θητεία του στον στρατό, προφανώς μη αντέχοντας την πίεση που βίωνε, έφυγε για το Λονδίνο. Εκεί έζησε μια ολόκληρη δεκαετία για να επιστρέψει τελικά στην Κύπρο το 2008, όπου μαζί με μια μικρή ομάδα ρηξικέλευθων εθελοντών οργάνωσαν το ομοφυλοφιλικό κίνημα της Κύπρου. Στα έξι χρόνια ζωής της η οργάνωση ACCEPT  έχει πετύχει όσα άλλα αντίστοιχα Κινήματα στην Ευρώπη χρειάστηκαν δεκαετίες για να πετύχουν.

Στη συνέντευξη που είχαμε με το Πρόεδρο της ACCEPT συνειδητά επιλέξαμε να μην επαναλάβουμε τα χιλιοειπωμένα. Αντίθετα θεωρώντας κάποια πράγματα δεδομένα, επικεντρώσαμε την προσοχή μας στους μελλοντικούς στόχους που θέτει η Οργάνωση, στο ομοφοβικό κλίμα που επικρατεί στην εκπαίδευση, όπως επίσης και στην ψυχολογική και άλλη στήριξη που χρειάζονται κυρίως οι έφηβοι με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό…

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η ΛΟΑΤ κοινότητα να έχει καταγάγει αρκετές νίκες, όμως ας μην ξεγελιόμαστε, τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό εξακολουθούν να βρίσκονται στριμωγμένα στη γωνιά…

Κ.Γ: Η πιο δύσκολη περίοδος για ένα ομοφυλόφιλο άτομο είναι αυτή της εφηβείας, όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ενοχές που το βασανίζουν. Είναι η περίοδος όπου αντιλαμβάνεται ότι το σώμα του συμπεριφέρεται διαφορετικά, αλλά δεν είναι ακόμα σε θέση να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει μαζί του. Πολλοί επιλέγουν να πάνε κόντρα στη φύση τους και ν' ακολουθήσουν αυτό που θεωρείται "φυσιολογικό". Άλλοι νιώθουν ενοχές για θρησκευτικούς λόγους. Ακόμα και σήμερα βλέπεις νέους οι οποίοι παλεύουν συνεχώς με τις ενοχές που τους προκαλεί η θρησκεία, ή οι οικογένειες τους που υιοθετώντας το θρησκευτικό δόγμα θεωρούν την ομοφυλοφιλία ανωμαλία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα  ομοφυλόφιλο άτομο να συνειδητοποιήσει όσο γίνεται πιο νωρίς ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν πρέπει να καθορίζει τη ζωή του, ότι είναι απλώς ένα μέρος του όλου...

- Αυτό όμως προϋποθέτει ότι από τη μια το ομοφυλόφιλο άτομο αποδέχεται τον εαυτό του και από την άλλη ότι η κοινωνία τον αποδέχεται όπως είναι...

Κ.Γ:  Και τα δυο είναι δύσκολο να γίνουν. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό έκανα και εγώ. Πήγα για σπουδές στο Λονδίνο κι έμεινα εκεί για μια δεκαετία. Μάλιστα όταν έφευγα είχα κατά νου να μην επιστρέψω ποτέ... Άρα η φυγή στο εξωτερικό είναι μια διέξοδος. Υπάρχουν όμως και άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα, ή δεν θέλουν να ξενιτευτούν… Τα άτομα με διαφορετικό προσανατολισμό πρέπει να επιλέξουν αν θα συμφιλιωθούν με την ιδιαιτερότητα τους χωρίς να ντρέπονται γι' αυτό που είναι, ή αν θα επιλέξουν να κρύβονται καταπιέζοντας τον εαυτό τους. Το ευχάριστο είναι ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ομοφυλόφιλα άτομα παίρνουν το θάρρος και κοινοποιούν την ιδιαιτερότητα τους στην οικογένεια, ή στον στενό φιλικό τους κύκλο, άτομα που επιλέγουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα …

- Στο παρελθόν  τα ομοφυλόφιλα άτομα αντιμετωπίζονταν με άγριο, απάνθρωπο τρόπο. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει;

Κ.Γ: Κατ´ αρχάς θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτεία δια στόματος του βουλευτή Πάμπου Παπαγεωργίου βρήκε το θάρρος κι απολογήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο για δεκαετίες αντιμετώπιζε τα ομοφυλόφιλα άτομα. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων βίας. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε μέσα στην κοινωνία με αφορμή τις παρελάσεις υπερηφάνειας και το Σύμφωνο συμβίωσης, βοήθησε  αρκετό κόσμο να αντιληφθεί ότι τα ομοφυλόφιλα άτομα δεν είναι "μίασμα της κοινωνίας", δεν είναι η "ντροπή της οικογένειας". Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν δυστυχώς ακόμα πολλοί πολίτες, όπως και οικογένειες, που δεν άλλαξαν μυαλά. Υπάρχει άγνοια και προκατάληψη. Αφού να φανταστείτε υπάρχουν ακόμη άτομα που θεωρούν την ομοφυλοφιλία αρρώστια, αμαρτία. Οι έρευνες καταγράφουν επίσης ψηλά ποσοστά ομοφοβίας, λεκτικής βίας και μπούλινγκ…. 

 - Πώς η ACCEPT βοηθά ώστε η εικόνα να γίνει καλύτερη;

Κ.Γ: Ως ΛΟΑΤ οργάνωση προσπαθούμε και νομίζω τα καταφέρνουμε να βρίσκουμε συμμάχους μέσα στην ίδια την κοινωνία. Για παράδειγμα όταν τα θέματα αφορούν τους νέους, έχουμε σύμμαχο τον Οργανισμό και το Συμβούλιο Νεολαίας, όταν τα ζητήματα άπτονται της ενδοοικογενειακής βίας, έχουμε στο πλευρό μας την Επίτροπο για καταπολέμηση  της βίας μέσα στην οικογένεια. Επιπρόσθετα θέλω να αναφέρω ότι εδώ και ένα χρόνο λειτουργούμε την ομάδα γονέων, η οποία έχει στόχο να προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες που έρχονται κοντά μας. Επισημαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια όταν γίνεται γνωστό ότι ένα από τα μέλη της έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι γονείς δυσκολεύονται να αποδεχτούν την πραγματικότητα με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ίδιοι να δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά τους. Η  ACCEPT προσπαθεί επίσης να προσφέρει στήριξη σε μη ελληνόφωνα μέλη της οργάνωσης, σε άτομα που προέρχονται από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα  transsexual άτομα που είναι ακόμη πιο απομονωμένα και περιθωριοποιημένα από την κοινωνία.  Φανταστείτε ότι οι τρανσέξουαλ  δεν μπορούν ν' αλλάξουν τα στοιχεία στην πολιτική τους ταυτότητα ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση για αλλαγή φύλου… Στο ζήτημα αυτό η νομοθεσία μας έχει τεράστια κενά και ελλείμματα.

-  Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού και η καλλιέργεια αντιρατσιστικής κουλτούρας ανάμεσα στα παιδιά, αποτελεί εκπαιδευτικό στόχο. Σε ποιο βαθμό αυτή η καμπάνια αγγίζει και την ομοφυλοφιλία;

Κ.Γ: Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας αν και υπάρχει αντίληψη για το θέμα της ομοφυλοφιλίας,  δεν έγιναν βήματα προς την κατεύθυνση διαφώτισης των εκπαιδευτικών και αντιμετώπισης των κρουσμάτων ομοφοβίας που παρατηρούνται στο σχολείο. Δεν έχει εκδοθεί ούτε μια εγκύκλιος, δεν έχει διανεμηθεί υλικό, δεν έχει τεθεί καν το θέμα προς συζήτηση!

Από 2012 υπάρχει και λειτουργεί μια πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία ασπίδας προστασίας από την ομοφοβία, ωστόσο η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν την προσπάθεια γίνεται πάνω σε καθαρά εθελοντική βάση. Το 2013 τα μαθήματα της πρωτοβουλίας παρακολούθησαν γύρω στους 120 εκπαιδευτικούς, όμως όπως διαπιστώσαμε ήταν κατ´ εξοχήν άτομα που έτσι κι αλλιώς ήταν ευαισθητοποιημένα γύρω από το θέμα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω επειδή είναι προσκολλημένοι σε αντιλήψεις του παρελθόντος, αρνούνται να συζητήσουν το όλο θέμα. Για παράδειγμα αρνούνται να ανοίξουν διάλογο με τα παιδιά για το ζήτημα της ομοφοβίας, επειδή φοβούνται ότι μια τέτοια ενέργεια θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους γονείς. Από πλευράς αρκετών εκπαιδευτικών, κυρίως ένεκα άγνοιας, διατυπώνεται ένας ομοφοβικός λόγος στηριγμένος σε ρατσιστικά στερεότυπα που εκτός όλων των άλλων συντηρεί και ενισχύει τις ενοχές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Για παράδειγμα ο τρόπος που γίνεται ο διαχωρισμός φύλου προκαλεί προβλήματα: "ως αγόρι δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι, ή ως κορίτσι πρέπει να κάνεις το ένα ή το άλλο...". Άθελα τους οι εκπαιδευτικοί γίνονται η αιτία για δημιουργία προβλήματος ανάμεσα  στα παιδιά, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει λόγος.

- Ως ACCEPT έχετε προσκληθεί να μιλήσετε σε παιδιά στα σχολεία;

Κ.Γ: Αυτόνομα όχι, έχουμε όμως προσκληθεί μέσω του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως στο πλαίσιο του διαλόγου για τα θέματα της διαφορετικότητας. Για παράδειγμα πρόσφατα προσκλήθηκα  και μίλησα σε σχολείο της Λευκωσίας. Στα αρχικά στάδια τα παιδιά με υποδέχτηκαν με γέλια και με μια διάθεση χλευασμού. Στην πορεία όμως έδειξαν ενδιαφέρον, προβληματίστηκαν και στο τέλος της συζήτησης νομίζω άρχισαν να αναθεωρούν τα όποια στερεότυπα είχαν αρχίσει να δημιουργούνται στα μυαλά τους. Αντίθετα οι πιο επίμαχες (επιθετικές) ερωτήσεις προέρχονταν από τους Καθηγητές...

- Άρα ίσως η προσοχή θα πρέπει να στραφεί  προς την "εκπαίδευση" των εκπαιδευτικών;

Κ.Γ: Μάλλον ναι. Επαναλαμβάνω ότι οι πλείστοι καθηγητές δημιουργούν ομοφοβικά πρότυπα κυρίως ένεκα άγνοιας. Οι επιπτώσεις όμως της συμπεριφοράς αυτής πάνω στα παιδιά, πρωτίστως σ' αυτά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι καθοριστικής σημασίας. Τα συγκεκριμένα παιδιά χάνουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό τους, κλείνονται στον εαυτό τους με αποτέλεσμα ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός να επηρεάζει τα μετέπειτα επαγγελματικά τους βήματα, τη κοινωνική τους συμπεριφορά, την διαμόρφωση  τους ως προσωπικότητες... Βέβαια υπάρχουν και εκπαιδευτικοί - κυρίως θεολόγοι ή ιερωμένοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι διατυπώνοντας θέσεις και απόψεις ενάντια στην ομοφυλοφιλία συνειδητά επιλέγουν να καλλιεργούν ομοφοβικά σύνδρομα στα παιδιά. Θεωρώ ότι στις περιπτώσεις αυτές το Υπουργείο οφείλει να παρέμβει, πολύ δε περισσότερο που ο ομοφοβικός λόγος είναι πλέον παράνομος!

- Το  2015 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Οργάνωση σας. Η υιοθέτηση από την Πολιτεία του Συμφώνου συμβίωσης, όπως επίσης η ποινικοποίηση του ομοφοβικού λόγου, αλλά και η όλη συζήτηση που έγινε γύρω από τα ζητήματα αυτά, άλλαξαν σε αξιοπρόσεκτο βαθμό τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι της ACCEPT;

Κ.Γ: Από μεθαύριο Τρίτη, 5 του Γενάρχη τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για το Σύμφωνο συμβίωσης. Άρα από αυτή τη βδομάδα το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να εκδίδει σχετικές άδειες. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αρκετά ομόφυλα ζευγάρια έχουν συνάψει γάμο στο εξωτερικό. Η Κυπριακή Πολιτεία αναγνωρίζει πλέον και δια νόμου τη σχέση αυτή

Σε ό,τι αφορά στους στόχους μας θέλουμε και θα επιδιώξουμε να υπάρξουν αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο πρέπει να κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει ένας διάλογος για τα ζητήματα της ομοφοβίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού μέσα στα σχολεία.

Ως οργάνωση στοχεύουμε στη βελτίωση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα

της εικόνας που υπάρχει μέσα στην κοινωνία για τα transsexual άτομα. Η κατηγορία αυτή, όπως επεσήμανα και πιο πάνω, βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη θέση αφού μεταξύ άλλων είναι και νομικά ακατοχύρωτη. Υπενθυμίζω ότι και στο θέμα αυτό υπάρχουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τις οποίες το Κράτος οφείλει να συμμορφωθεί.

Επίσης θέλουμε τους γονείς να έρθουν κοντά στην οργάνωση και με την καθοριστική συμβολή τους να βοηθήσουν στη διαφώτιση των οικογενειών, της κοινωνίας για ν' αλλάξει η αρνητική εικόνα που υπάρχει μέσα στην κοινωνία για τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τέλος ευελπιστούμε ότι σύντομα η ACCEPT θα καταφέρει ν´ αποκτήσει επιτέλους και το δικό της χώρο.

- Για την ACCEPT η  κατοχύρωση του δικαιώματος της τεκνοθεσίας αποτελεί στόχο;

Κ.Γ: Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για μια κοινωνία να εξαλείψει κάθε είδους διάκριση. Αυτό αγγίζει και τα θέματα της τεκνοθεσίας. Έτσι ή αλλιώς, το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών ομόφυλων ατόμων είναι εκεί και αυτό δεν σχετίζεται με το σύμφωνο συμβίωσης. Αναφέρω απλώς ότι ένα ποσοστό που ξεπερνά το 20% των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι γονείς. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σ ένα ΛΟΑΤ πρόσωπο να τεκνοποιήσει. Η απαγόρευση της τεκνοθεσίας ουσιαστικά έχει επιπτώσεις πάνω στα ίδια τα παιδιά, στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους απέναντι και στους δυο γονείς, κάτι που είναι απαράδεκτο. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα την οποία η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει.
26 Νοεμβρίου 2015 - City Free Press - «Μεγάλη μέρα για την Κύπρο η σημερινή»

«Μεγάλη μέρα για την Κύπρο η σημερινή»

Το μήνυμα στο facebook του Προέδρου της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστα Γαβριηλίδη, αμέσως μετά την έγκριση από τη Βουλή του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

09 Ιανουαρίου 2015 - City Free Press - Φωτογραφίες Πάολας Ρεβενιώτη

Επιστράφησαν οι φωτογραφίες της Πάολας [αποσύρθηκαν και οι καταγγελίες]

Μετά από ενάμιση μήνα κατάσχεσής τους από την κυπριακή αστυνομία, οι φωτογραφίες της Πάολας Ρεβενιώτη επιστράφησαν πριν από λίγο στην accept-ΛΟΑΤ Κύπρου ενώ αποσύρθηκαν όλες οι καταγγελίες εναντίον της οργάνωσης και του Προέδρου της για «αισχρό περιεχόμενο σε δημόσιο χώρο».

17 Μαίου 2014 - City Free Press - Συνέντευξη

«Καιρός να ξεπεράσουμε την αμηχανία»

Της Ιωάννας Χριστοδούλου
Δυναμικός και διεκδικητικός, ο Κώστας αποτελεί την ήρεμη δύναμη της Accept ΛΟΑΤ Κύπρου. Συναντηθήκαμε την περασμένη Πέμπτη, αφότου ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη Τύπου της οργάνωσης, για καφέ στο κέντρο της πόλης. Επί ευκαιρίας της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας, μιλήσαμε για όλα όσα απασχολούν τον ίδιο και την ACCEPT.

City Free Press Logo
15 Μαΐου 2014 - SigmaLive - Δημοσιογραφική Διάσκεψη Accept 2014 - Αποδοχή της διαφορετικότητας ζητά το Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

Αποδοχή της διαφορετικότητας ζητά το Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου αλλά και με την ευκαιρία της διοργάνωσης του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς και Ιντερσεξ), Κώστας Γαβριηλίδης, είπε ότι με την ευκαιρία της ετήσιας αυτής διάσκεψης Τύπου “ερχόμαστε να φέρουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας στο προσκήνιο, καταπολεμώντας δημόσια το στίγμα και την προκατάληψη ενάντια στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή ενάντια σε 85,000 Κύπριους συνανθρώπους μας”.
City Free Press Logo