Νέα / Ανακοινώσεις /
20 Νοεμβρίου 2020 - Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων 2020
/

20 Νοεμβρίου 2020

Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων, τιμούμε τη μνήμη των τρανς προσώπων που έχασαν τη ζωή τους ανά τον κόσμο, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα Τrans Murder Monitoring (TMM), φέτος θρηνούμε άλλα 350 τρανς πρόσωπα που έρχονται να προστεθούν στον  μακρύ κατάλογο των θυμάτων της τρανσφοβίας. Το ίδιο διάστημα, στην Ευρώπη, είχαμε 11 δολοφονίες, οι μισές εκ των οποίων είχαν θύματα μετανάστες. Συγκεκριμένα, είχαμε τέσσερεις στην Ιταλία, δύο στην Ρωσία, και από μία στο Αζερμπαϊτζάν, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Σουηδία.


Η πανδημία του Covid19 αύξησε τις ανισότητες, τη συστημική καταπίεση και τη βία, όχι μόνο προς τα τρανς πρόσωπα αλλά και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως μεταναστών, αιτούντων άσυλου, προσφύγων, ατόμων με αναπηρίες, ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και ατόμων που ζουν με τον ιό HIV.


Κάθε χρόνο, στις 20 Νοεμβρίου, βρίσκω τον εαυτό μου να σκέφτεται όλα εκείνα τα πρόσωπα που έγιναν θύματα τρανσφοβικής βίας. Μου φαίνεται παράλογο, το 2020 να καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαχωρίζονται οι άνθρωποι σε κατηγορίες οι οποίες αντιμάχονται η μια την άλλη για ανούσια, στη πράξη, θέματα. Για να είμαι ακριβής, το θεωρώ εξοργιστικό.  Αναλογίζομαι, μέσα στους 12 μήνες που πέρασαν, αν κάτι άλλαξε - έστω και λίγο - προς το καλύτερο. Σκέφτομαι τι μπορώ,  εγώ ο ίδιος, να κάνω στους επόμενους 12 μήνες για να συμβάλω περισσότερο στη μείωση της τρανσφοβίας και των διακρίσεων ενάντια στα τρανς πρόσωπα, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. 


Σήμερα είναι η μέρα που τιμούμε τη μνήμη των τρανς θυμάτων του 2020 και που επιβεβαιώνουμε τη σημασία της διεκδίκησης του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και της διασφάλισής του. Ας την αξιοποιήσουμε φέροντας στη σκέψη μας τα τρανς πρόσωπα που έχασαν άδικα τη ζωή τους, καθώς και τα τρανς πρόσωπα που ζουν ανάμεσά μας, όλα θύματα της τρανσφοβίας που συνεχίζει να αμαυρώνει την κοινωνία μας. Ας σταθούμε δίπλα στα πρόσωπα που προσπαθούν να βρουν τη φωνή τους και ας αξιοποιήσουμε τη δική μας προνομιακή θέση για να διεκδικήσουμε δίπλα τους ένα καλύτερο κόσμο, όπου ο κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίζεται ισότιμα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια.


Μετά τη δύσκολη χρονιά που φτάνει προς το τέλος της, το 2021 ας είναι η χρονιά που το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου θα φτάσει στην Κυπριακή Βουλή. Για όσους έχουμε δουλέψει τόσο πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, η νομική αλλαγή αποτελεί όχι μόνο πρόκληση, αλλά και απόλυτο στόχο.