Βιογραφικό

Ο Κώστας Γαβριηλίδης είναι ειδικός Σύμβουλος Διαφορετικότητας, Ισότητας, Συμπερίληψης και του Ανήκειν (DEIB). Με πολυετή εμπειρία ως σύμβουλος κυβερνήσεων και εταιρειών σχετικά με στρατηγικές που σχετίζονται με την αύξηση της διαφορετικότητας, προωθεί πολιτικές τόσο στην κοινωνία όσο και στο χώρο εργασίας.
Ο Κώστας έχει πλούσια εμπειρία στην προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, έχοντας υπηρετήσει ως Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Προώθηση της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα (ΠΑΣΔ) από τον Μάιο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Σε αυτόν τον ρόλο, παρείχε κρίσιμες συμβουλές σε αρκετά επίπεδα της Κυβέρνησης για τον τρόπο προώθησης της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Παράλληλα βοήθησε στη σύνταξη νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένων του Νομού για την Πολιτική Συμβίωση και του Νομοσχεδίου για την Νομική Αναγνώριση του Φύλου στη Κύπρο.
Σήμερα, ο Κώστας υπηρετεί ως εκπρόσωπος της Κύπρου στη Διοικούσα Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων, τη Διαφορετικότητα και την Συμπερίληψη (Steering Committee on Anti-Discrimination, Diversity, and Inclusion - CDADI) του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Υπηρετεί επίσης ως Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό, την Ταυτότητα Φύλου, την Έκφραση Φύλου και τα Χαρακτηριστικά Φύλου (GT-ADI-SOGI) του CDADI, από την σύνταξη της Ομάδας τον Μάρτιο του 2022. Από τον Οκτώβριο, 2019 ο Κώστας υπηρετεί ως Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΛΟΑΤΚΙ+ Κυβερνητικών Εστιακών Σημείων (European Governmental LGBTQI+ Focal Points Network - EFPN) και προέδρευσε του IDAHOT+ Forum 2022 που διενεργήθηκε στη Λεμεσό τον Μάιο 2022.
Είναι μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για Ανθρωπιστικά Θέματα η οποία δρα συμπληρωματικά προς το κύριο έργο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό και αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή ανθρώπους από τις δύο κοινότητες για μια σειρά επί μέρους θεμάτων.
Επιπλέον, ως συντονιστής της Κυπριακής Διυπουργικής Επιτροπής για την εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κώστας ηγήθηκε, εκ μέρους της Κύπρου, του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία.
Ο Κώστας ήταν επίσης συνιδρυτής της Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου, της πρώτης οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου υπηρέτησε ως ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος από τον Μάιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2017. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρωτοστάτησε στην οργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου το 2014, μιας εκδήλωσης που αμφισβητήθηκε έντονα, ιδιαίτερα από την Εκκλησία της Κύπρου. Το Πορεία Υπερηφάνειας τότε συγκέντρωσε πάνω από 4.500 συμμετέχοντες, καθιστώντας το μια από τις πιο επιτυχημένες πορείες για κοινωνικά θέματα στη χώρα. Επιμελήθηκε της διοργάνωσης των Πορείων Υπερηφάνειας Κύπρου που ακολούθησαν, μέχρι το 2018.
Επιπλέον, ο Κώστας υπηρέτησε ως μέλος και Ταμίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της πανευρωπαϊκής ΛΟΑΤΙ οργάνωσης ILGA-Europe στις Βρυξέλλες, μεταξύ 2014 και 2018. Στην οργάνωση εντάσσονται 700 οργανώσεις-μέλη από 54 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας η οποίες ασχολούνται με την προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην περιοχή.
Ο Κώστας είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφορικής και μεταπτυχιακού τίτλου στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, που αποκτήθηκε με Merit, από το Πανεπιστήμιο του Westminster του Λονδίνου. Έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο για 10 χρόνια πριν επιστρέψει στην Κύπρο το 2009.