Νέα / Ανακοινώσεις /
17 Μαΐου 2021 - Διεθνής Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας 2021
/

Διεθνής Μέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφυλοφοβίας 2021
17 Μαΐου 2021

​Ανησυχητική σταθερότητα στα ΛΟΑΤΙ θέματα

Η Διεθνής Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία, Τρανσφοβία και Αμφιφυλοφοβία που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, αποτελεί ευκαιρία για αναλογισμό και προβολή των προβλημάτων που προκύπτουν από τέτοιου είδους αντιλήψεις αλλά και ως εφαλτήριο για συνέχιση της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Το κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πρέπει όλοι να υπερασπιζόμαστε αυτό το δικαίωμα. Η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μια σημαντική ευκαιρία για ενδυνάμωση της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.

Η Κύπρος, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του διεθνή οργανισμού για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα ILGA-Europe,  με ποσοστό 31% παραμένει στη 19η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 29η ανάμεσα στις 49 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μας ανησυχεί όλους αυτή η σταθερότητα, η οποία ήταν αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά ταραχώδης χρονιάς, όχι μόνο στη Κύπρο και στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον πλανήτη. 

Συγχρόνως, κατανοούμε πως χρειάζεται να υπερασπιστούμε ελευθερίες για τις οποίες δουλέψαμε σκληρά για πολλά χρόνια και τις οποίες ίσως είχαμε ως δεδομένο. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να ενδυναμώσουμε το κάθε άτομο μέσα στις κοινότητες μας, και ιδιαίτερα τα άτομα πολλαπλών ταυτοτήτων, τα οποία έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα σε σχέση με τους πιο προνομιούχους ανάμεσά μας. Ταυτόχρονα, μια σειρά από δράσεις οι οποίες χρειάστηκε να σταματήσουν, είναι πλέον καιρός να επανεκκινήσουν με κύρια προτεραιότητα την προώθηση του προσχεδίου της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στη βουλή.

Κοιτώντας μπροστά, στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε δράσεις που προάγουν στα ίσα δικαιώματα και βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις που αφορούν στα ΛΟΑΤΙ άτομα. 

Βασικό μέρος, είναι η διοργάνωση για πρώτη φορά από κυβέρνηση της Κύπρου Πανευρωπαϊκού ΛΟΑΤΙ Συνεδρίου επιτρέποντας την άμεση εμπλοκή κυβερνητικών τμημάτων σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα, η Κύπρος σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση διοργανώνει το IDAHOT+ Forum 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 18 Μαΐου 2021 από το Λονδίνο. Τη διοργάνωση, εκ μέρους της Κύπρου, συντονίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης με την Υπουργό Έμιλυ Γιολίτη να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους με τη βρετανίδα ομόλογο της Υπουργό Γυναικών και Ισότητας, Liz Truss, λαμβάνοντας επίσης μέρος σε συζήτηση.

Παράλληλα στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΛΟΑΤΙ Κυβερνητικών Σημείων Επαφής (EFPN) του Συμβουλίου της Ευρώπης,  όπου την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν λειτουργοί των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επόμενη συνάντηση, η οποία και πάλι θα συνδιοργανωθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία, τον Μάιο του 2022. Με αφορμή της δυο πιο πάνω διοργανώσεις, ξεκινά και επίσημα η διακρατική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο για θέματα ΛΟΑΤΙ, ενώ αναμένεται πως τον ερχόμενο μήνα θα υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, στην Ευρώπη και στην Κοινοπολιτεία. Σημαντική παράμετρος, θα αφορά θέματα διακρίσεων στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων προς εργοδότες και εργοδοτούμενους αλλά και ενημέρωση των ΛΟΑΤΙ εργαζομένων για τα δικαιώματα τους.

Αν και η περίοδος που διανύει ολόκληρος ο πλανήτης είναι δύσκολη, εντούτοις πρέπει να θεωρείται ταυτόχρονα και ως μια σημαντική ευκαιρία για ανασύνταξη και για επαναπροσδιορισμό των στόχων όλων. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει ο κόσμος να σταθεί ενωμένος. Η δυναμική της προσπάθειας για στήριξη των ατόμων που καθημερινά τυγχάνουν διακρίσεων δεν πρέπει να μειωθεί αλλά αντίθετα να ενδυναμωθεί και σίγουρα με την επάνοδο στην κανονικότητα θα πρέπει να φανεί στο αποτέλεσμα.

Όπως και κάθε χρόνο, με την ευκαιρία, θα ήθελα να μεταφέρω, ιδιαίτερα  προς τα νεαρά ΛΟΑΤΙ άτομα, μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης, καθώς και τη διαβεβαίωση  πως η προσπάθεια για αλλαγή είναι  δυναμική και διαρκής.