Κατατέθηκε το νομοσχέδιο της Νομικής Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου στη Βουλή

26/09/2022 18:17:52 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, ανακοίνωσε χθες στη Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου 2022 της προώθηση στη Βουλή για ψήφιση του νομοσχεδίου για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου μετά και την πρόσφατη έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή η εξέλιξή χαροποιεί αφού αποτελεί τον πιο βασικό σταθμό για ένα νόμο.

Η συζητήσεις στο προσχέδιο του νομοσχεδίου γίνονταν για χρόνια. Από το 2017 για να είμαστε συγκεκριμένοι όπου το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της Μονάδας ΣΠΤΦ (Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου) ξεκίνησε τη διαδικασία προετοιμασίας ενός ανεπίσημου προσχεδίου νομοσχεδίου, με τη συμμετοχή Κύπριων εμπειρογνωμόνων και ενός διεθνούς εμπειρογνώμονα από την Μάλτα και με τη συμμετοχή της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2017. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τη σύνταξη του πρώτου επίσημου προσχεδίου νομοσχεδίου, την ύπαρξη του οποίου η Κυβέρνηση ανακοίνωσε δημόσια κατά την Πορεία Υπερηφάνειας τον Μάιο 2018.

Στη πορεία αυτών των χρόνων, το πρώτο επίσημο προσχέδιο του νομοσχεδίου τελικά διαδέχτηκαν πολλά άλλα προσχέδια αφού όποιος το έπιανε το διαφοροποιούσε με αποτέλεσμα να πρέπει να συζητηθεί ξανά με όλους. Αυτός ήταν και ο λόγος που το προσχέδιο του νομοσχεδίου χρειάστηκε να περάσει δύο φορές από νομοτεχνικό έλεγχο.

Προσωπικά, ως Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέραν από τους διάφορους λειτουργούς των Υπουργείων, τους οποίους ευχαριστώ, διαβουλεύτηκα με τέσσερεις Υπουργούς Δικαιοσύνης και δύο Υπουργούς Εσωτερικών όπου αναλύσαμε ενδελεχώς τις παραμέτρους με στόχο να καλυφθούν ερωτήματα και να λυθούν θέματα τα οποία μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή του νόμου. Εξετάστηκαν ταυτόχρονα και άλλοι νόμοι τόσο εδώ όσο και διεθνώς αλλά και διεθνείς συμβάσεις, υπό το πρίσμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των τρανς συμπολιτών μας. Αυτό έγινε και με την στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, της διεθνή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινωνίας των πολιτών μέσω του ILGA-Europe όσο και της τοπικής Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου και της Ομάδας των Τρανς της οργάνωσης.

Η αποφασιστικότητα της Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως και η βοήθεια της Επιτρόπου Νομοθεσίας, Λουΐζας Ζαννέτου, ήταν εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου. Ευχαριστώ και τις δύο για την συνεργασία μας, η οποία δεν τελειώνει εδώ.

Το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε τώρα στη Βουλή είναι πλέον έτοιμο για συζήτηση και ψήφιση από τα κόμματα και τόσο μαζί με την Υπουργό όσο και με την Επίτροπο θα χρειαστεί να βοηθήσουμε τους βουλευτές να κατανοήσουν τις παραμέτρους και τις αποφάσεις που πάρθηκαν. 

Το νομοσχέδιο, πλέον, βασισμένο στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού επιτρέπει στα τρανς άτομα να επιλέγουν τα ίδια το όνομα και το φύλο στο οποίο θέλουν να γίνεται αναφορά για αυτά στα επίσημα έγγραφα της Δημοκρατίας. Τίποτε περισσότερο.

Θεωρώ πως υπάρχει ακόμα ευκαιρία καλύτερης προστασίας των νεαρών τρανς προσώπων, ένα σημείο το οποίο θεωρήθηκε πως χρειάζεται να συζητηθεί και με τους νομοθέτες, ενώ θέματα που αφορούν τα μη-δυαδικά άτομα είχαν επίσης αναλυθεί, αν και κρίθηκε πως, σε αυτό το στάδιο, είναι νομικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω των πολλών υφιστάμενων νόμων που εμπεριέχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε άτομα διαφορετικού φύλου, κυρίως των γυναικών, για τις οποίες η στήριξη πρέπει να υπάρχει. Τέλος το νομοσχέδιο καλύπτει και άλλες ανησυχίες, αφού απαγορεύει πλέον κοσμητικές ιατρικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη, ενώ βάζει χρονικά όρια στη λήψη αποφάσεων από κρατικούς λειτουργούς.

Προτίθεμαι να συζητήσω με τα κόμματα τις επόμενες μέρες τις πρόνοιες του νομοσχέδιου που έχουν επιτέλους στα χέρια τους στη Βουλή, με στόχο την άμεση ψήφιση του νόμου. Είμαι αρκετά αισιόδοξος πως οι βουλευτές μας θα ανταποκριθούν θετικά και άμεσα με τη ψήφιση του σε νόμο.

Θέλετε να θίξετε αυτό ή κάποιο άλλο θέμα;
Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα
εδώ ή email στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -