Alpha Ενημέρωση με την Κάτια Σάββα - Φάκελος Πολιτική Συμβίωση

30/09/2020 22:16:40 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, παρακολούθησα στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση (κανάλι Alpha) την εξαιρετικά διαφωτιστική συζήτηση της δημοσιογράφου Κάτιας Σάββα με την Διοικητική Λειτουργό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), Σκεύη Βοσκαρίδου.


Με τη Σκεύη συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια σε αρκετά θέματα που αφορούν όχι μόνο στην Πολιτική Συμβίωση, αλλά, κυρίως, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τρανς άτομα στην καταγραφή των στοιχείων τους από το ΤΑΠΜ. Εκτιμώ πολύ την κατά καιρούς συνεισφορά της σε αυτό τον τομέα, παρόλο που αρκετές φορές χρειάστηκε να αναλύσουμε προβλήματα σε βάθος για να γίνει κατανοητός ο σημαντικός ρόλος του ΤΑΠΜ στην ερμηνεία νόμων με τρόπο φιλικό και σε πνεύμα αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων των ατόμων που αφορούν, βοηθώντας να ξεπεραστούν δυσκολίες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε  η Σκεύη, από το 2015 που εφαρμόστηκε ο νόμος Πολιτικής Συμβίωσης είχαμε 1673 Πολιτικές Συμβιώσεις. Από αυτές, μόνο ένα μικρό ποσοστό, που δεν υπερβαίνει το 10%, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια. 


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν έγινε αναφορά σε στοιχεία  από όλες τις πόλεις, ίσως σημάδι για τον τρόπο με τον οποίο κρατούνται τα αρχεία από τις εκάστοτε Επαρχιακές Διοικήσεις. 


Αυτό που για μένα είναι πια φανερό, είναι πως οι φόβοι και οι ακραίες τοποθετήσεις που ακούγαμε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Ήταν ένα σημείο που τότε χρειάστηκε να επαναλάβω αρκετές φορές στις συζητήσεις με αρκετούς βουλευτές, δημοσιογράφους, αλλά και αρκετό κόσμο γενικότερα. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο πως οι φόβοι και οι λαϊκισμοί πρέπει να ζυγίζονται και να αντιπαραβάλλονται με τα πραγματικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και όχι με εικασίες και φόβους. 


Ταυτόχρονα, διαφάνηκε το πρόβλημα που δημιουργείται στις μικρότερες πόλεις, όπου τα ομόφυλα ζευγάρια που θέλουν να διατηρήσουν μυστικότητα για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αποφεύγουν να προβούν σε Πολιτική Συμβίωση ανησυχόντας ότι τα στοιχεία τους θα κοινοποιηθούν στο προσωπικό των Επαρχιακών Διοικήσεων όπου πιθανόν να μαθευτεί από  φίλους ή άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. 


Θα διαφωνήσω με τη φίλη Σκεύη σε ότι αφορά  στα προβλήματα που αναφέρθηκαν στη συζήτηση. Υπάρχουν και πολλά άλλα  και η διαδικασία επίλυσής τους είναι πολλές φορές μακροχρόνια. Ζευγάρια που έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό με γάμο, δεν αναγνωρίζονται στην Κύπρο. Η επιλογή,  η οποία πρώτη φορά ακούω υπάρχει, να δοθεί άδεια σε ένα παντρεμένο ζευγάρι να προχωρήσει σε Πολιτική Συμβίωση εκ νέου στην Κύπρο με ειδική άδεια, δεν αποτελεί λύση. Αν ένα παντρεμένο ζευγάρι στο εξωτερικό έχει 10 χρόνια γάμου, ζητώντας τους να προχωρήσουν σε Πολιτική Συμβίωση σήμερα στην Κύπρο, με ισχύ σήμερα, θα δημιουργήσει πολλά νομικά προβλήματα, ειδικά σε περίπτωση που αργότερα το ζευγάρι αποφασίσει να χωρίσει. 


Έχω ζητήσει από το ΤΑΠΜ να μου  παραχωρηθούν τα συμπληρωμένα στοιχεία για να μπορούμε πλέον να μιλούμε με γεγονότα όταν αναφερόμαστε στην Πολιτική Συμβίωση. Θα ενημερώσω επίσης το  Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης του προσωπικού στα θέματα της Πολιτικής Συμβίωσης. 

Σας δόθηκαν λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με τα δικαιώματα της Πολιτικής Συμβίωσης, σε σχέση με τον Πολιτικό Γάμο; Αντιμετωπίσατε προβλήματα με υπηρεσίες ή λειτουργούς για αυτό το θέμα; 

Στείλτε μου ένα μήνυμα εδώ ή στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -