20 Προτάσεις Αβέρωφ Νεοφύτου για την ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα

03/02/2023 16:26:00 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Χαίρομαστε όταν βλέπουμε πολιτικούς ηγέτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και γι' αυτό η δημοσίευση των ενημερωμένων απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο της Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου την περασμένη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, αντιμετωπίστηκε με ένα μείγμα ανακούφισης και έκπληξης στις απαντήσεις, ή μη, των υποψηφίων.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το ερωτηματολόγιο μια μέρα πριν, πολλοί ήταν περίεργοι γιατί δεν είχε απαντήσει ακόμη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Προσωπικά, έλαβα ένα μερίδιο κριτικής και απογοήτευσης από άτομα που αμφισβήτησαν τα κίνητρα πίσω από την καθυστέρηση. Η επίσημη στάση του ΔΗΣΥ ήταν πως δεν απαντά σε ερωτηματολόγια και πως άλλωστε, όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν προφορικά σε συνάντηση της Accept με τον Πρόεδρο τον Νοέμβριο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση, με τη στήριξη και του ΔΗΣΥ, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ τα τελευταία χρόνια, τόσο αθόρυβα μέσα σε Υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, όσο και δημόσια με αρκετές ενέργειες, ένιωσα ότι μια απάντηση στο ερωτηματολόγιο θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξουμε αυτήν την πρόοδο στις σκέψεις του κόμματος. Τον περασμένο Ιούνιο άλλωστε τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ ακούστηκαν και απασχόλησαν κατά το ιδεολογικό συνέδριο του κόμματος.

Προς έκπληξη όλων, ο Πρόεδρος του κόμματος πήγε ενάντια στο πρωτόκολλο και απάντησε προσωπικά στο ερωτηματολόγιο τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Accept, κάτι που χαροποίησε πολλούς.

Το ερωτηματολόγιο, το οποίο περιέχει 10 ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις κάθε υποψηφίου για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο, συμπληρώθηκε από τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου και σε αυτό συμφώνησε με όλες τις θέσεις της οργάνωσης. Υποσχέθηκε επίσης να στείλει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το τι θα έκανε για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Κύπρου όταν εκλεγεί πρόεδρος.

Ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Πολυπολιτισμικότητα και τη Διαφορετικότητα και ως συντονιστής της ομάδας παραγωγής πολιτικής «ΛΟΑΤΚΙ+ & Σύμμαχοι» του ΔΗΣΥ, χάρηκα αρκετά που είδα αυτές τις δεσμεύσεις να δημοσιοποιούνται. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τόσο ξεκάθαρη και ισχυρή δέσμευση από την Κεντροδεξιά στη Κύπρο, και είναι συναρπαστικό να βλέπεις έναν ηγέτη όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου να μην φοβάται να εκφράσει τις ιδέες του και να αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης συγκεκριμένων προτάσεων για την πενταετία. Με λυπεί ταυτόχρονα που δεν είδαμε την ίδια δέσμευση από όλους τους άλλους υποψήφιους. Εξάλλου, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ δεν αφορούν μόνο μια πολιτική ιδεολογία – είναι για όλους!


"Ως φιλελεύθερος άνθρωπος, δεσμεύομαι πλήρως να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στο όραμά μου για μια καλύτερη Κύπρο θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, ενώ όλα τα άτομα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά φύλου τους." - Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατανοεί τη σημασία της προώθησης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων όχι μόνο ως πολιτικό ζήτημα, αλλά ως αντανάκλαση των αξιών της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού που αποτελούν το θεμέλιο μιας δίκαιης κοινωνίας. 

Σημειώνει στην επιστολή του πως έχει αποδείξει τη δέσμευσή του σε αυτές τις αξίες μέσω προηγούμενων ενεργειών και πρωτοβουλιών του, όπως η ψήφιση του Νόμου Πολιτικής Συμβίωσης το 2015, η ποινικοποίηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής και η ψήφιση νόμου που επιτρέπει σε δικαστές να χρησιμοποιούν τόσο την ομοφοβία όσο και την τρανσφοβία ως επιβαρυντικούς παράγοντες κατά την επίδοση ποινών όταν χρειάζεται.

Σημειώνει επίσης πως ο ΔΗΣΥ και ο ίδιος, στηρίζουν το Νομοσχέδιο για την Νομική Αναγνώρισης Ταυτότητας Φύλου που κατέθεσε η  κυβέρνηση στη Βουλή και επιπλέον, είναι αντίθετοι με τις θεραπείες μεταστροφής, «μια επιβλαβής και απαξιωμένης πρακτικής που επιδιώκει να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου». 

Επιπλέον, ο Αβέρωφ έδειξε προσωπικά την υποστήριξή του στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα συμμετέχοντας στην Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου το 2015 και στο συνέδριο της ILGA-Europe που έγινε στη Λευκωσία το 2016, «ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανελλιπώς συμμετέχει κάθε χρόνο στην Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου».  Συμπλήρωσε επίσης πως «Αναγνωρίζοντας και την ανάγκη συνεργασίας με ευρωπαϊκούς φορείς, η ομάδα πολιτικής μας "ΛΟΑΤΚΙ & Σύμμαχοι" έχει επίσης ενταχθεί στην Συμμαχία Ευρωπαϊκής ΛΟΑΤ+ Κεντροδεξιάς, European Centre-Right LGBT+ Alliance, ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό δίκτυο της Κεντροδεξιάς που συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+».

Στην επιστολή του προς την Accept, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραθέτει 20 απτές προτάσεις για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Κύπρο τις οποίες υπόσχεται να υλοποιήσει εάν εκλεγεί πρόεδρος. Αυτές οι προτάσεις, οι οποίες όπως ένας φίλος είπε πως ήδη χρησιμεύουν ως Σχέδιο Δράσης για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, δείχνουν την αφοσίωση του Αβέρωφ Νεοφύτου στη δημιουργία ενός φωτεινότερου μέλλοντος για όλους τους Κύπριους, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου. Ο ίδιος είχε το θάρρος να τις προτείνει και μπορεί να τις υλοποιήσει.
Συνάντηση Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου με Αβέρωφ Νεοφύτου για παράδοση ερωτηματολογίου και θέσεων.

20 Προτάσεις Αβέρωφ Νεοφύτου για την ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητα

  1. Θέσπιση νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων ζευγαριών, εντός του πρώτου έτους της προεδρικής θητείας. 
  2. Ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ζητημάτων ΛΟΑΤΚΙ, όπως ο εκφοβισμός και τα εγκλήματα μίσους, εντός του πρώτου έτους της προεδρικής θητείας. 
  3. Δημιουργία εθνικού μητρώου εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με στόχο τουλάχιστον το 70% των αναφερόμενων περιστατικών να καταγράφονται εντός των δύο πρώτων ετών από την εφαρμογή του συστήματος. 
  4. Παροχή εκπαίδευσης με στόχο την ευαισθησία για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου προς για εργαζομένους στις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους και άλλους δημόσιους υπαλλήλους με εφαρμογή νέων συγκεκριμένων πολιτικών, εντός των δύο πρώτων ετών της νέας διακυβέρνησης. 
  5. Πρόταση για αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά στις διακρίσεις ενάντια ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον χώρο εργασίας με τρόπο που να καλύπτονται, πέραν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, οι διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου και χαρακτηριστικών φύλου. 
  6. Εισαγωγή μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, όπως η αύξηση των περιπολιών σε περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά περιστατικά εγκλημάτων μίσους και παρενόχλησης. 
  7. Αύξηση της στήριξης και προστασίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην εθνική φρουρά, με συγκεκριμένες πολιτικές και υπηρεσίες υποστήριξης μέσα στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης. 
  8. Επανεξέταση και επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών και των διαδικασιών του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων για να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνες με τα τρέχοντα ιατρικά πρότυπα και διεθνή βέλτιστες πρακτικές, με στόχο τουλάχιστον το 20% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης να λαμβάνουν κατάρτιση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη τρανς ατόμων εντός των τριών πρώτων ετών της προεδρικής θητείας. 
  9. Ευαισθητοποίηση και της εκπαίδευση σχετικά με το PrEP ως μέσο πρόληψης του HIV μεταξύ του γενικού πληθυσμού, με στόχο τη μείωση των νέων κρουσμάτων HIV εντός των δύο πρώτων ετών από την εφαρμογή αυτών των μέτρων. 
  10. Θέσπιση μέτρων που θα επιτρέπουν σε όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από το φύλο των γονέων, αλλά και σε μονήρη άτομα, ανεξάρτητα από το φύλο τους, να υποβάλλουν αίτηση για παρένθετη μητρότητα και ιατρικώς υποβοηθούμενη τεκνοθεσία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 
  11. Ενημέρωση για την σωστή πρόσβαση υγειονομικής περίθαλψης των ΛΟΑΤΚΙ, παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές και πόρους προς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. 
  12. Αύξηση της χρηματοδότησης για ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις και υπηρεσιών υποστήριξης για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, κατά τουλάχιστον 20% εντός του πρώτου έτους της προεδρικής θητείας. 
  13. Αύξηση της υποστήριξης προς ΛΟΑΤΚΙ άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας πρόσβαση σε εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες υποστήριξης και υποστηρικτική τεχνολογία. 
  14. Ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ειδικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι ΛΟΑΤΚΙ, όπως ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις στα σχολεία, με στόχο τουλάχιστον 30% μείωση των αναφερόμενων περιστατικών εκφοβισμού και διακρίσεων εντός των πρώτων τριών ετών εφαρμογής αυτών των πολιτικών. 
  15. Προώθηση των δικαιωμάτων και της προβολής των ΛΟΑΤΚΙ μέσω δημόσιων εκστρατειών και εκδηλώσεων, όπως η ετήσια Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου. 
  16. Ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν πολιτικές που περιλαμβάνουν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως η εκπαίδευση σε θέματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης του εργατικού δυναμικού, αλλά και την προώθηση ωφελημάτων που να καλύπτουν ισόνομα και υπαλλήλους με συντρόφους του ίδιου φύλου. 
  17. Επικύρωση διεθνών συμφωνιών που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους σε επίπεδο ΟΗΕ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμβουλίου της Ευρώπης και αλλού.
  18. Αύξηση της υποστήριξης των ΛΟΑΤΚΙ διεθνώς, όπου υπάρχουν Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία των πολιτών και άλλων διεθνών διπλωματικών αποστολών. 
  19. Ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης να προωθούν και να εκπροσωπούν ιστορίες και φωνές ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές και πόρους στα μέσα ενημέρωσης για να διασφαλίσουν ότι η κάλυψή τους είναι περιεκτική και φιλόξενη για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, και προωθώντας τα μέσα ενημέρωσης που υιοθετούν τέτοιες πολιτικές. 
  20. Αύξηση της χρηματοδότησης για προγράμματα αθλητισμού που περιλαμβάνουν ΛΟΑΤΚΙ, εντός των δύο πρώτων ετών εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ δεν αφορά μόνο τα δικαιώματα μιας μειονότητας, αλλά αφορά τις αξίες δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού που αποτελούν το θεμέλιο μιας δίκαιης κοινωνίας." - Αβέρωφ Νεοφύτου

Θέλετε να θίξετε αυτό ή κάποιο άλλο θέμα;
Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα
εδώ ή email στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -