Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος 2022

27/01/2022 20:13:47 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Με την ευκαιρία της Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, ας σκεφτούμε για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της εποχής μας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι εκατομμυρίων Εβραίων, Ρομά, ομοφυλοφίλων, ατόμων με αναπηρία, πολιτικών αντιπάλων, μαρτύρων του Ιεχωβά και άλλων θυμάτων. Η Μέρα είναι επίσης μια οδυνηρή ημερομηνία για να γιορτάσουμε τις ζωές εκείνων που επέζησαν.


Σήμερα, σε μια λιτή εκδήλωση στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου στη Λάρνακα, ανάμεσα σε άλλα, ο Πρέσβης του Ισραήλ Όρεν Ανόλικ μας εξιστόρησε με συγκίνηση την δική του οικογενειακή ιστορία, ενώ ακούσαμε ιστορίες από οικογένειες Εβραίων που βρέθηκαν στην Κύπρο τα χρόνια του πολέμου υπό προστασία.


Οι γενοκτονίες δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Ξεκινούν με μικρές, όχι και τόσο αθώες πράξεις, οι οποίες υποβιβάζουν μια αδύναμη μειονότητα, μέχρι την πλήρη αποδυνάμωση της. Έχουμε χρέος να ταυτιζόμαστε με τους αδύναμους και να μιλούμε πριν είναι πλέον αργά. Είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε επανάληψη της ιστορίας. 

Θέλετε να θίξετε αυτό ή κάποιο άλλο θέμα;
Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα
εδώ ή email στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -