Ναι, μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα αγόρι και ένα κορίτσι ένα κορίτσι.

13/12/2022 17:45:00 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Από την περασμένη βδομάδα γίνεται μια έντονη δημόσια συζήτηση αναφορικά με την παραγωγή του ΘΟΚ «Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες» σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή. 

Εξαιτίας της συζήτησης και όσων ακούστηκαν, την περασμένη Κυριακή παρακολούθησα την παράσταση μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή. Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Οργανισμού, Σάββα Κυριακίδη και τους ηθοποιούς. 

Στο θεατρικό τίθενται ερωτήσεις από τους ηθοποιούς, βασισμένες σε πραγματικά και αντικειμενικά γεγονότα, με στόχο τη διαδραστική ψυχαγωγία των παιδιών. Παράλληλα, με έξυπνο τρόπο,  προωθούν την πολυπολιτισμικότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα,  για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις.

Ανάμεσα σε δεκάδες άλλες, γίνεται και η ερώτηση «Μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα αγόρι και ένα κορίτσι ένα κορίτσι;». Είναι η ατάκα η οποία προκάλεσε τη δημόσια συζήτηση.

Η απάντηση στην ερώτηση είναι απλή και απολύτως καταφατική. Ναι, ένα αγόρι μπορεί να αγαπά ένα αγόρι και ένα κορίτσι μπορεί να αγαπά ένα κορίτσι. Δεν είναι κάτι το οποίο χρήζει οποιασδήποτε ερμηνείας και δεν προωθεί κάποια συγκεκριμένη θέση. Είναι απλά ένα γεγονός.

Το να προσπαθούμε να κρύψουμε από τα παιδιά μια πραγματικότητα, είναι σαν να τους κρύβουμε γεγονότα όπως «η γη είναι στρογγυλή» και «η γη κινείται ανατολικά γύρω από τον άξονα της» – ατάκες οι οποίες επίσης ακούγονται μέσα στο θεατρικό. 

Απαιτείται να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά για τα γεγονότα, αφού αργά ή γρήγορα θα μάθουν την αλήθεια. Τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν πολύ εύκολα την αλήθεια, ειδικά όταν αυτή εξηγεί γεγονότα . 

Η απάντηση στην ερώτηση είναι απλή και απολύτως καταφατική. Ναι, ένα αγόρι μπορεί να αγαπά ένα αγόρι και ένα κορίτσι μπορεί να αγαπά ένα κορίτσι. Δεν είναι κάτι το οποίο χρήζει οποιασδήποτε ερμηνείας και δεν προωθεί κάποια συγκεκριμένη θέση. Είναι απλά ένα γεγονός.

Δυστυχώς, η όλη συζήτηση έχει εγείρει για ακόμη μια φορά το θέμα της λογοκρισίας στη χώρα μας. Τόσο ο ΘΟΚ, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου, το Κυπριακό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νεαρά Άτομα, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, όσο και άλλοι φορείς, έχουν, ορθώς, εκφραστεί έντονα ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Θεαμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να λογοκρίνει το έργο, απαιτώντας την αφαίρεση της συγκεκριμένης ερώτησης από τις παραστάσεις που παρακολουθούν τα σχολεία. 


Η συγκεκριμένη παρέμβαση θέτει για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο ερωτήματα για την ανάγκη ύπαρξης της συγκεκριμένης επιτροπής και του ρόλου που πραγματικά διαδραματίζει σε σχέση με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προωθεί ενέργειες για την αντιμετώπιση ρατσιστικών συμπεριφορών, ομοφοβίας και τρανσφοβίας στα σχολεία. 


Τώρα οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας χρειάζεται να είναι ειλικρινής εκφράζοντας και τον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει στον τομέα προώθησης της πολυπολιτισμικότητας και διαφορετικότητας. 


Πέρα από την αναίρεση της συγκεκριμένης απόφασης, το Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται να αναθεωρήσει και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται και διαχειρίζονται παράπονα που αφορούν σε απαιτήσεις απόκρυψης αντικειμενικών πληροφοριών από τα παιδιά. Αυτή η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται πρώτα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού αλλά και με τρόπο που να προστατεύει τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του ίδιου του Υπουργείου.


Έχω ήδη προσπαθήσει να επικοινωνήσω με τον Υπουργό Παιδείας για να του μεταφέρω αυτές τις απόψεις, ενώ συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου.

Θέλετε να θίξετε αυτό ή κάποιο άλλο θέμα;
Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα
εδώ ή email στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -