Γιατί θα ψηφίσω Ανδρέα Μαυρογιάννη τη 2η Κυριακή των εκλογών

10/02/2023 14:42:29 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Ως Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα Πολυπολιτισμικότητας και Διαφορετικότητας, είχα το προνόμιο να υπηρετήσω την κοινότητά μου με ουσιαστικό τρόπο. Ο ρόλος αυτός μου χάρισε ένα ταξίδι βαθιάς κατανόησης της σημασίας της διαφορετικότητας στη διαμόρφωση του μέλλοντος, αλλά και σημαντικής προσωπικής ανάπτυξης.

Ως υποστηρικτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και των αρχών του, πιστεύω και εγώ στην ανάγκη για πρόοδο σε θέματα όπως το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό της Οικονομίας. Την ίδια στιγμή, δεν δίστασα να εκφράσω και τις διαφορετικές μου σκέψεις σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, το οποίο αναγνωρίζω πως είναι δύσκολο ζήτημα. Πάνω από όλα όμως αγωνίστηκα να αλλάξω λανθασμένες απόψεις που εμποδίζαν την οικοδόμηση μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, σε σχέση με τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό των πολιτών όπου το κράτος και τα ταμπού δεν έχουν χώρο. Υπήρξα -και θα συνεχίσω να είμαι- υπέρμαχος των φωνών που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την προσωπική τους ασφάλεια για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Ως μέλος του ΔΗΣΥ, περίμενα μια δύσκολη δεύτερη Κυριακή, αλλά ποτέ δεν έπαψα να πιστεύω στην ικανότητά μας να παλέψουμε για αυτό που πιστεύουμε. Πιστεύω ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ο πιο έμπειρος και κατάλληλος υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ότι μπορούσε να διαχειριστεί το Κυπριακό με ρεαλισμό και ειλικρινή θέληση για λύση, αλλά και την Οικονομία σωστά. Ταυτόχρονα είχε το θάρρος να πάρει την πιο σαφή θέση για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα και να βγάλει το πιο λεπτομερές πλάνο δράσεων από όλους τους υποψηφίους. 

Υποστηρίζω με σθένος την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ να παροτρύνει τα μέλη του να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους, παρότι με έφερε αντιμέτωπο με μια δύσκολη απόφαση: ανάμεσα στη ψήφο μου για τον Νίκο Χριστοδουλίδη που στηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και άλλους, και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. 

Ως Σύμβουλος ΠτΔ, είχα μια θετική συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μέσω της οποίας καταφέραμε σημαντική πρόοδο στα θέματα του χαρτοφυλακίου μου. Ξεπερνώντας εμπόδια και αντιδράσεις μπορέσαμε να πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς για ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα,  τη διοργάνωση συνεδρίου ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων Μέσης Ανατολής & Βορείου Αφρικής, τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ και την προετοιμασία του εδάφους για την υπογραφή Μνημονίου για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Για αυτά και άλλα, εκτιμώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, έφερε γύρω του εξαιρετικά συντηρητικές δυνάμεις. Άτομα που διαχρονικά εκπροσωπούν τον αναχρονισμό και τη συντήρηση και εκφράζουν απόψεις που εγώ προσωπικά θεωρώ επικίνδυνες. Άτομα και κόμματα που προσκολλώνται στο παρελθόν και απορρίπτουν με λαϊκισμό ακόμα και τη ΔΔΟ ως λύση του Κυπριακού, χωρίς να τολμούν να προτείνουν κάτι άλλο, και που συνθηματολογούσαν όταν η χώρα χρειαζόταν να υιοθετήσει δύσκολες αποφάσεις. Διάφοροι ανάμεσά τους εκφράζουν επίσης συχνά ομοφοβικές και τρανσφοβικές θέσεις.

Ως αποτέλεσμα και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης άρχισε να υιοθετεί πλέον όλο και πιο συντηρητικές απόψεις, αποφεύγοντας να αντιδράσει ή να πάρει θέσεις που πιθανόν να δυσαρεστήσουν τον περίγυρό του. Με απογοητεύει που, ενώ ως Υπουργός του ΔΗΣΥ αποδεχόταν την ανάγκη για πρόοδο και αλλαγή, εντούτοις ως υποψήφιος Πρόεδρος έπαψε να το κάνει και αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Ακόμα και σήμερα δεν έχει δηλώσει τι θα κάνει ως Πρόεδρος για τη βελτίωση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην επόμενη πενταετία, όπως έχουν κάνει οι ανθυποψήφιοι του. Η ατολμία του να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερωτηματολόγιο της Accept, υπογράμμισε εκ νέου το γεγονός, ενώ δεν δίστασε να εντάξει ακόμα και τρανσφοβικές δηλώσεις στις σημειώσεις/απαντήσεις του.

Την ίδια στιγμή, δεν κρύβω πως κι εγώ ανησυχώ για το ενδεχόμενο επιστροφής μας στην οικονομική πραγματικότητα του 2008-2013 και δεν πιστεύω πως το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει με ειλικρίνεια τις ευθύνες του για το ρόλο που διαδραμάτισε εκείνη την περίοδο. Στη συνέχεια, από τη θέση της αντιπολίτευσης, επίσης συχνά μίλησε με λαϊκισμό. 

Αναγνωρίζω, όμως, πως η αριστερά έδρασε τα τελευταία χρόνια ως σύμμαχος των κοινωνικών διεκδικήσεων και συχνά πλέον βρίσκεται στη σωστή μεριά της ιστορίας. Αντιλαμβάνεται και στηρίζει την ανάγκη για προσωπικές ελευθερίες που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα του ατόμου. Ταυτόχρονα, διαχρονικά στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού μέσω της ΔΔΟ και απαίτησε με σθένος την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Σήμερα, για να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά, τόσο εθνικά όσο και κοινωνικά, χρειάζεται συναίνεση, αποδοχή του διαφορετικού και αλληλοκατανόηση.  Νιώθω ότι αυτή είναι η στιγμή να υπερβούμε τον εαυτό μας και να κοιτάξουμε το μέλλον, στη βάση όσων μας ενώνουν. 

Ως προοδευτικό άτομο με βασική του προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειλικρινή προσπάθεια για μια πρακτική λύση του Κυπριακού, πιστεύω ότι η ψήφος στον Ανδρέα Μαυρογιάννη την ερχόμενη Κυριακή είναι η σωστή επιλογή για τη χώρα, και αυτή εγώ θα διαλέξω. 

Ελπίζω ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να πλαισιωθεί από τα σωστά άτομα και, το σημαντικότερο, να παραμείνει ανοιχτός στις φωνές της κοινωνίας των πολιτών και όχι απλά να την ακούει. Μέχρι στιγμής, η προεκλογική του εκστρατεία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί και να απαντήσει με διαφάνεια σε δύσκολα θέματα, και εύχομαι να συνεχίσει έτσι. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ΔΗΣΥ θα είναι σημαντικός ως υπεύθυνη αντιπολίτευση.


Ως προοδευτικό άτομο με βασική του προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειλικρινή προσπάθεια για μια πρακτική λύση του Κυπριακού, πιστεύω ότι η ψήφος στον Ανδρέα Μαυρογιάννη την ερχόμενη Κυριακή είναι η σωστή επιλογή για τη χώρα, και αυτή εγώ θα διαλέξω. 

Θέλετε να θίξετε αυτό ή κάποιο άλλο θέμα;
Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα
εδώ ή email στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -