Πέντε χρόνια Πολιτικής Συμβίωσης

09/12/2020 08:30:00 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τις 09 Δεκεμβρίου 2015, όταν Ο περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμος δημοσιοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν πλέον γεγονός, τόσο για ομόφυλα όσο και για ετερόφυλα ζευγάρια.
Ο Άριστος Δαμιανού (ΑΚΕΛ) απευθύνεται προς την Ολομέλεια της Βουλής πριν την ψήφιση της Πολιτικής Συμβίωσης στις 26 Νοεμβρίου 2015.
Μέρες πριν, το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου 2015, ο νόμος είχε ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής μετά από έντονη αντιπαράταξη θέσεων και απόψεων. Με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 3 αποχές, είχαμε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αλλαγές στη χώρα μας, μετά τον πολιτικό γάμο, της οποίας το μέγεθος αντιλαμβάνομαι καλύτερα όσο περνά ο καιρός.


Πριν τη ψήφιση του νόμου, επί σειρά ετών ακούγαμε κινδυνολογίες που κορυφώθηκαν κατά τις πολλές συζητήσεις του θέματος στη Βουλή. Όσοι ήμασταν εκεί αλλά και όλοι όσοι παρακολουθούσαν το δημόσιο διάλογο, ζήσαμε ιστορικές στιγμές γεμάτες ένταση, καταστροφολογία και δημόσιες λογομαχίες μεταξύ βουλευτών.


Στην πραγματικότητα, οι πιο έντονες συζητήσεις δεν ήταν τον Νοέμβριο του 2015 που πραγματοποιήθηκαν, αλλά λίγους μήνες πριν: από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο 2015 όταν το προσχέδιο συζητείτο, παραδόξως, σε κοινές συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Εσωτερικών.
18 Ιουνίου 2015 - Μία από τις κοινές συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Εσωτερικών όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης
18 Ιουνίου 2015 - Μία από τις κοινές συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Εσωτερικών όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της Πολιτικής Συμβίωσης
Αρχικά, στόχος όλων ήταν το νομοσχέδιο να φτάσει στην ολομέλεια πριν τις 6 Ιουνίου 2015, μέρα της 2ης Πορείας Υπερηφάνειας Κύπρου. Ο θετικός αντίκτυπος της επιτυχημένης πρώτης πορείας, ένα χρόνο πριν, και η δυναμική δημόσια συζήτηση που ακολούθησε με πρωτοστάτη την Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ήταν, πιστεύω, και ο λόγος που όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν μπορούσαν παρά να υποστηρίξουν επίσημα το νομοσχέδιο. 

Εσωτερικά, εντούτοις, όλα τα κόμματα αντιμετώπιζαν διάσταση απόψεων και σοβαρές αντιρρήσεις από βουλευτές. Εν τέλει, το προσχέδιο μπήκε στην ατζέντα για ψήφιση στις 9 Ιουλίου 2015, την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Το πρωί της 9ης Ιουλίου 2015 φάνηκε πως το κείμενο που θα πήγαινε για ψήφιση, δεν ήταν αυτό που είχε συμφωνηθεί στις συναντήσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών κατά την, έντονη, κατ’ άρθρο συζήτηση. Συγκεκριμένα, είχε αναιρεθεί μια σημαντική αναφορά που υπογράμμιζε πως τα άτομα που συνάπτουν πολιτική συμβίωση, θα θεωρούνται σύζυγοι. Αυτό μείωνε τα δικαιώματα των ζευγαριών που θα επέλεγαν την Πολιτική Συμβίωση και έβαζε τα ομόφυλα ζευγάρια σε μειονεκτική θέση, αφού τους δινόταν η επιλογή του Πολιτικού Γάμου, όπως συμβαίνει με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
4.Εκτός όπου προβλέπεται διαφορετικά στον παρόντα Νόμο, Πολιτική Συμβίωση που έχει συναφθεί δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, εξαιρουμένου του περί Υιοθεσίας Νόμου, έχει, τηρουμένων των αναλογιών, τα αντίστοιχα αποτελέσματα και συνέπειες ως εάν να είχε τελεστεί γάμος δυνάμει των διατάξεων του περί Γάμου Νόμου και οποιαδήποτε αναφορά σε νομοθεσία της Δημοκρατίας σε «σύζυγο» θα ερμηνεύεται ως αναφορά και σε σύμβιο σε Πολιτική Συμβίωση.


Όταν έγινε αντιληπτή αυτή η προσπάθεια, επικοινώνησα με τους Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Άντρο Κυπριανού (ΑΚΕΛ) και Νικόλα Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ), κατά την διάρκεια της καθιερωμένης πρωινής συνάντησης των Αρχηγών Κομμάτων πριν την ολομέλεια. Και με τους τρείς είχαμε προηγουμένως αρκετές συζητήσεις για το προσχέδιο και το υποστήριζαν σθεναρά. Κατά την επικοινωνία μας, τους ενημέρωσα πως οι αλλαγές δεν ήταν αποδεκτές από εμάς ως ΛΟΑΤΙ οργάνωση και πως δεν μπορούσε το κείμενο να πάει στην ολομέλεια όπως είχε διαμορφωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση το νομοσχέδιο θα συνέχιζε να είναι θέμα συζήτησης ακόμη και μόλις ψηφιζόταν. Και οι 3 συμφώνησαν και δεσμευτήκαν να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μετά το καλοκαίρι. Όπως και έγινε. 


Μετά από αρκετές συζητήσεις μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου το τελικό κείμενο βρέθηκε επιτέλους στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν θυμάμαι καλά, είχε ψηφιστεί γύρω στις 18.00, με αρκετά μέλη του ΔΣ της Accept, πολλούς φίλους και υποστηρικτές να παρακολουθούμε μαζί τη συζήτηση μέσα στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Μαζί μας και ο Αλέκος Μοδινός, πρωτεργάτης των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων στη Κύπρο.
Φωτογραφία στη βουλή
26 Νοεμβρίου 2015 - Μαζί με αρκετά μέλη του ΔΣ της Accept, φίλους και υποστηρικτές μαζί μας παρακολούθησε την συζήτηση και ο πρωτεργάτης των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων στην Κύπρο, Αλέκος Μοδινός.
Κατά του συμφώνου ψήφισαν από τον ΔΗΣΥ οι  βουλευτές Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Αριστοτέλης Μισός, Ευθύμιος Δίπλαρος, Ανδρέας Κυπριανού, Ευγένιος Χαμπουλάς, Γεώργιος Τάσου. Από το ΔΗΚΟ κατά ψήφισαν οι Γεώργιος Προκοπίου, Αντώνης Αντωνίου και Σοφοκλής Φυττής. Από το ΑΚΕΛ κατά ψήφισε ο Πανίκκος Σταυριανός ενώ κατά ψήφισαν ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού και ο ανεξάρτητος, τότε, Ζαχαρίας Κουλίας. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, Άγγελος Βότσης και Φύτος Κωνσταντίνου.
26 Νοεμβρίου 2015 - Ορισμένοι από τους βουλευτές που ψήφισαν κατά του Νόμου της Πολιτικής Συμβίωσης
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους τότε προέδρους των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών που πρωτοστάτησαν και επέμειναν στην περάτωση της διαδικασίας: τον Σωτήρη Σαμψών (ΔΗΣΥ) που τελούσε Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και τον Γιάννο Λαμάρη (ΑΚΕΛ) που τελούσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών. 


Για την ιστορία, πέραν από τους πιο πάνω, ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν και στους Νικόλα Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ), Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και Άντρο Κυπριανού (ΑΚΕΛ), τόσο για τις προσπάθειες τους όσο και για το ότι δεν επέτρεψαν την ψήφιση ενός κουτσουρεμένου νομοσχεδίου. Και πάλι για την ιστορία, θερμές ευχαριστίες αξίζουν και οιΣτέλλα Κυριακίδου (ΔΗΣΥ), Άριστος Δαμιανού (ΑΚΕΛ),  Σκέυη Κουκουμά (ΑΚΕΛ), Ειρήνη Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ) και Ρούλλα Μαυρονικόλα (ΕΔΕΚ). Η βοήθεια όλων ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Πέραν από τους πολιτικούς στην βουλή, ιδιωτικά υπήρξαν πολλά άτομα που δούλεψαν συλλογικά μέχρι εκείνη την μέρα. 
26 Νοεμβρίου 2015 - Οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ την ώρα που ψήφισαν υπέρ της της Πολιτικής Συμβίωσης.

Αυτά έγιναν τότε.


Από τότε μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 1700 Πολιτικές Συμβιώσεις, εκ των οποίων μόνο το 10% ήταν μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Πραγματικά, καμία από τις κινδυνολογίες που ακούγαμε δεν επαληθεύτηκε. Καμία όμως. Ακούστηκαν τόσα πολλά και το μόνο που έγινε ήταν να βοηθήσουμε σε 5 χρόνια περίπου 170 ομόφυλα ζευγάρια να λύσουν πρακτικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν λόγω διακρίσεων. 


Είναι πια εμφανές πως ο νόμος περί Πολιτικής Συμβίωσης χρήζει αλλαγών, όπως επίσης χρειάζεται να γίνουν εκπαιδεύσεις σε λειτουργούς που λόγω άγνοιας αδυνατούν να χειριστούν ομόφυλα ζευγάρια και πολλές φορές δίνουν λανθασμένες πληροφορίες. Είναι κατανοητό πως έφτασε το επόμενο βήμα, το οποίο θα βασιστεί στην εμπειρία μας τα τελευταία 5 χρόνια.


Ήρθε επίσης η ώρα να ανοίξει επίσημα το κεφάλαιο του Πολιτικού Γάμου για όλα τα ζευγάρια και μαζί με αυτό το θέμα της τεκνοθεσίας. Το συμφέρον των παιδιών πρέπει να υπερέχει των προσωπικών κολλημάτων του οποιουδήποτε και πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λανθασμένη εντύπωση πως ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι εκ προοιμίου "χειρότεροι" γονείς από ένα ετερόφυλο.

Έξω από την Βουλή μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Σας δόθηκαν λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με τα δικαιώματα της Πολιτικής Συμβίωσης, σε σχέση με τον Πολιτικό Γάμο; Αντιμετωπίσατε προβλήματα με υπηρεσίες ή λειτουργούς για αυτό το θέμα; 

Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα εδώ ή email στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -