Ομοφυλοφιλία και Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη

30/10/2020 15:50:30 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: 

Πιο κάτω είχα αναφερθεί σε ένα βίντεο που ανάρτησε η Έλενα Βαρνάβα στο YouTube. 

Το ξαναβλέπω και καταλαβαίνω ακριβώς πως νιώσατε παρακολουθώντας το. Λυπάμαι ειλικρινά για την αναστάτωση που προκάλεσα και απολογούμαι για την ατυχή επιλογή μου. Έχω αναλύσει περαιτέρω το συγκεκριμένο blog post εδώ.


Είναι ευχάριστο να βλέπεις μια παρουσίαση για την ομοφυλοφιλία από ένα θρησκευόμενο άτομο, χωρίς αυτή να περιέχει ακραίες και απορριπτικές τοποθετήσεις. Μπράβο στην Έλενα Βαρνάβα. Το πιο σημαντικό κατά την άποψη μου είναι να γίνεται ένας διάλογος ο οποίος δεν έχει στόχο να πολώσει, αλλά να βοηθήσει στην κατανόηση του διαφορετικού και το συγκεκριμένο βίντεο αυτό κάνει, απευθυνόμενο σε άτομα της εκκλησίας.


Αναφέρονται αρκετά στο βίντεο. Ανάμεσα τους και η σωστή άποψη πως αν ένας κληρικός απορρίψει ή προσβάλει ένα ομοφυλόφιλο άτομο, τότε αυτό θα πρέπει να ψάξει να μιλήσει σε άλλο πνευματικό. Αρκετές φορές μου έχουν πει θρησκευόμενα ΛΟΑΤΙ άτομα πως τα έχει βοηθήσει κάποιος πνευματικός και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό.

Άποψη μου πάντως είναι πως, εκτός και αν είναι καθαρά θέματα πίστης που χρειάζεται να μιλήσει ένα ομοφυλόφιλο άτομο με τον πνευματικό του, τότε καλύτερα θα ήταν να μιλήσει με κάποιον που εμπιστεύεται ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του και χωρίς να κριθεί. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι ένας φίλος ή μια φίλη ή πολλές φορές καλύτερα ένας ψυχολόγος. Ευτυχώς από την 1η Δεκεμβρίου μπαίνουν και αυτοί στο ΓΕΣΥ.


Κατανοώ την ανάγκη από πολλούς για την ύπαρξη της εκκλησίας και της θρησκείας και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή τους. Για αυτά τα άτομα, συμφωνώ με αρκετά από τα μηνύματα που παρουσιάζονται σε αυτό το βίντεο, αν και φυσικά, όχι όλα. Ειδικότερα διαφωνώ στο θέμα της ανάγκης των Πορείων Υπερηφάνειας οι οποίες παρουσιάζονται με μια πολύ απλοποιημένη μορφή.

Υπάρχει λόγος που κάποια άτομα «νιώθουν πως πρέπει να βγουν στους δρόμους την μέρα της Πορείας Υπερηφάνειας με διάφορα γελοία βαψίματα».


Το αν είναι «γελοία» τέτοια βαψίματα είναι εντελώς υποκειμενικό και ακριβώς αυτή την υποκειμενικότητα είναι που κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να καυτηριάσουν. Η ανάγκη έκφρασης του διαφορετικού, όσο ακραία και αν φαίνεται σε κάποιους τρίτους, έχει και λόγο και ανάγκη για όλους μας, και όχι μόνο για τους ΛΟΑΤΙ.


Δεν πρέπει να μας ξενίζει ότι κάποιοι έχουν «βαψίματα» που δεν θα έχουμε  εμείς. Δεν μπορούμε όλοι να έχουμε το ίδιο «βάψιμο». Αλλοίμονο αν το είχαμε. Ο άνθρωπος έχει προχωρήσει ακριβώς όταν κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν κάτι διαφορετικά και τα μεγαλύτερα επιτεύγματα έχουν γίνει από άτομα που αποφάσισαν σε κάποια φάση πως, για τους δικούς τους λόγους, θα δοκίμαζαν κάτι αλλιώς.


Οι Πορείες Υπερηφάνειας είναι ένας ασφαλής χώρος όπου κάποιος μπορεί κάποιος να είναι διαφορετικός, έστω και για μικρό διάστημα. Αυτό είναι το μήνυμα. Και ας μην παρασύρονται από τα ΜΜΕ όσοι δεν έχουν παρευρεθούν ποτέ σε μία. Λίγα είναι τα τολμηρά άτομα που, ακόμα και σε Πορεία Υπερηφάνειας, νιώθουν άνετα να εκφραστούν όπως θέλουν. Είναι για εμπορικούς λόγους που αυτά εμφανίζονται σε φωτογραφίες ως επί το πλείστον. Η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου ειδικότερα, είχε πάντα ένα πιο… οικογενειακό προφίλ.


Εν κατακλείδι, σημειώνω πως η ομοφυλοφιλία έχει ρόλο μέσα στην ορθοδοξία. Πάντα είχε, αν και όχι για καλό. Διαφωτιστικό  θα ήταν να υπάρχει κάποτε και μια ανάλυση για τον τρόπο που ομοφυλόφιλα άτομα, θέλοντας και μη, βοήθησαν στους στόχους της Εκκλησίας.


Ποιες οι θέσεις σας για το θέμα ομοφυλοφυλία και ορθοδοξία; Είναι χώρος για τον οποίο πιστεύετε χρειάζεται να επιμένουμε; 

Εσείς αντιμετωπίσατε προβλήματα, διακρίσεις ή αγάπη από κληρικούς ή άτομα κοντά στην εκκλησιά προσωπικά; 

Αφήστε σχόλιο πιο κάτω ή στείλτε μου ένα μήνυμα εδώ ή στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -