Εκστρατεία καταγραφής εμπειριών ΛΟΑΤΚΙ+ από θεραπείες μεταστροφής στην Κύπρο

06/04/2021 10:30:00 Σχόλια Από Κώστας Γαβριηλίδης

O επιστημονικός φορέας «Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία χωρίς Στίγμα», σε συνεργασία με τον Σύμβουλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστα Γαβριηλίδη, ανακοινώνουν την έναρξη εκστρατείας καταγραφής εμπειριών από θεραπείες μεταστροφής στη Κύπρο, με στόχο τον  εντοπισμό των κακών πρακτικών και των αποτελεσμάτων τους για στήριξη της προσπάθειας ποινικοποίησής τους.

#stopconversiontherapies


Ως θεραπεία μεταστροφής (ή επανόρθωσης) ορίζεται οποιαδήποτε παρέμβαση (ψυχοθεραπευτική, ψυχολογική, ιατρική, φαρμακευτική, συμπεριφορική ή πνευματική) που αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου. Ως υπεύθυνο άτομο πιθανόν να προσδιορίζεται ο πνευματικός ή θρησκευτικός καθοδηγητής (π.χ. ιερέας, εξομολόγος, κατηχητής), ο επαγγελματίας υγείας (γενικός ιατρός, παιδίατρος, ενδοκρινολόγος κ.α.), ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας (ψυχίατρος, ψυχαναλυτής-τρια, ψυχοθεραπευτής-τρια, ψυχολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας κ.α), ακόμα και ο εναλλακτικός θεραπευτής-τρια (ομοιοπαθητικός, ενεργειακός θεραπευτής κ.α). 


Οι θεραπείες μεταστροφής έχουν χαρακτηριστεί ως βασανιστήρια από τον ΟΗΕ, ενώ διεθνείς φορείς ψυχικής υγείας τις συνδέουν με απόπειρες αυτοκτονίας από το 30% των ατόμων που τις βιώνουν. Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφησε πρόταση απαγόρευσής τους στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ήδη έχουν απαγορευτεί στην Γερμανία, τη Μάλτα και την Αλβανία, ενώ το θέμα ποινικοποίησής τους συζητείται τώρα σε αρκετές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Αν είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ και έχεις υποβληθεί σε θεραπεία με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου σου, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί εδώ:


Η συμμετοχή σου θα τύχει χειρισμού με απόλυτο σεβασμό στον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος των ψυχολόγων και των ερευνητικών πρακτικών και θα παραμείνει εντελώς ανώνυμη. 

Θέλετε να θίξετε αυτό ή κάποιο άλλο θέμα;
Αφήστε σχόλιο πιο κάτω, στείλτε μου ένα μήνυμα
εδώ ή στο info@gavrielides.com.

Στείλε αλλού -